Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije Rusiji


Predsjednik Sjedinjenih Američkih država Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Američkih država Joe Biden

Sjedinjene Države su u četvrtak 31. marta uvele nove sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, ciljajući na operatere u tehnološkom sektoru u nastojanju da spriječe Moskvu da izbjegne ranije uvedene sankcije.

Ministarstvo financija SAD-a u saopštenju navodi da je uvelo sankcije protiv 21 subjekta i 13 osoba, uključujući dioničko društvo Mikron, najvećeg ruskog proizvođača i izvoznika mikroelektronike i najvećeg ruskog proizvođača čipova.

Ministarstvo je također proširilo sankcije i na vlasti zrakoplovnog, pomorskog i elektronskog sektora ruskog gospodarstva. Taj potez će omogućiti Washingtonu da uvede sankcije bilo kojoj osobi ili subjektu koji djeluje u tim sektorima, saopštilo je Ministarstvo financija.

Ovaj potez usmjeren je i na "zlonamjerne cyber aktere", saopštilo je Ministarstvo.

"Nastavit ćemo ciljati Putinov ratni stroj sankcijama iz svih kutova, sve dok se ovaj besmisleni rat izbora ne završi", rekla je ministrica financija Janet Yellen u saopštenju.

Ovo su posljednje sankcije u nizu mjera koje su Washington i saveznici uveli Moskvi otkako su ruske snage napale Ukrajinu u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata. Moskva napad naziva "specijalnom operacijom".

XS
SM
MD
LG