Dostupni linkovi

Ruska tvornica sira uspijeva usred sankcija


Sergej Černič pokazuje neke od sireva koje njegova fabrika proizvodi
Sergej Černič pokazuje neke od sireva koje njegova fabrika proizvodi

Sergej Černič ponosno ukazuje na blistave, na Zapadu izrađene, mašine od nehrđajućeg čelika u svojoj tvornici sira u Mari El, maloj ruskoj republici u regionu rijeke Volge.

Proizvodnja u postrojenju u Sernuru, oko 90 kilometara istočno od glavnog grada republike Joškar-Ola, raste kako ruske veze sa Zapadom slabe, piše Radio Slobodna Evropa.

Rusija je zabranila uvoz evropskih namirnica u znak odmazde zbog zapadnih sankcija koje su uslijedile nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima. Zabrana uvoza uključivala je mliječne proizvode, a to je značilo i inostrani sir.

Vlasti su pokazale da su ozbiljne u sprječavanju krijumčarenja hrane u zemlju: zaplijenjen je sir, a ostale ilegalne namirnice su uništene.

Na scenu tada stupaju poduzetni Rusi, uključujući šefove fabrike sira Sernur, koji je uočio priliku da popuni rupu na tržištu sa domaće uzgojenim alternativama.

"Embargo je odradio svoj posao", kaže Černič u nedavnom intervjuu za RSE-ov Desk za Volgu. "Počeli smo učiti nove tehnike".

Zarada je očigledna, kaže Albert Sibagatulin, direktor tvornice Sernur.

„Sankcije su nam pomogle. Proizvodnja raste, asortiman je proširen. Nova radna mjesta su otvorena, a plaće povećane. Obični radnici zarađuju 23.000 rubalja (mjesečno, što je oko 350 dolara), a stručnjaci do 38.000”.

Sir molim

U Sernuru je od mlijeka pravljen sir još u sovjetskim vremenima, kada je fabrika prvi put otvorena 1972. godine u ovom gradu od 8.300 stanovnika.

Ali njihov blagi sir nije bio dovoljno gurmanski za potrošače.

Napredujući brzo, već 2015. godine vlasnici su napravili hrabar potez, preorijentisali su proizvodnju na vrste "zapadnoevropskih" sireva - mocarela, emmentaler, parmezan - koji se više ne uvoze u Rusiju nakon sankcija Kremlju zbog akcija u Ukrajini.

Te iste godine, fabrika je organizovala putovanja u mljekare u Italiji i Francuskoj. Tamo su, između ostalog, naučili kako napraviti sir od ovčijeg mlijeka.

"Naši stručnjaci su otputovali u Francusku kako bi učili kako se tamo proizvodi sir, a učio sam i sa majstorom u Italiji u postrojenju u blizini Rima. Pravili smo i rikotu i mocarelu. Nije bilo savršeno, ali smo se popravili", kaže Černič.

Zapadne mašine i oprema se koriste u fabrici sira
Zapadne mašine i oprema se koriste u fabrici sira

Reorganizacija fabrike došla je usljed naglog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada. Godinu dana ranije, u martu 2014. godine, Moskva je aneksirala Krimsko poluostrvo u Ukrajini. Ubrzo nakon toga, Rusija je optužena za podstrekavanje nemira u istočnoj Ukrajini, gdje su se od aprila 2014. godine vodile borbe između separatističkih snaga koje su podržavali Rusi i ukrajinskih snaga, koje su odnijeli više od 10.300 života.

U velikoj mjeri kao posljedica miješanja Rusije u Ukrajinu, Zapad je uveo sankcije Moskvi, a Rusija se protivila embargu na hranu.

Kremlj je obećao da će taj potez podstaći "zamjenu uvoza". Drugim riječima, lokalne firme popunjavale bi potrošačku prazninu. Kompanijama u poljoprivrednom sektoru obećana je finansijska i infrastrukturna podrška države.

Kao i ostali u ruskoj prehrambenoj industriji, fabrika sira u Sernuru prihvatila je izazov.

Danas fabrika zapošljava 380 ljudi i proizvodi 30 različitih vrsti sira i drugih mliječnih proizvoda, objašnjava Černič.

Proizvodnja je također dobra. U avgustu, kaže Sibagatulin, preduzeće je postiglo novi rekord, obrađujući 3.020 tona mlijeka za proizvodnju 230 tona sira.

Postati kapitalista

Savladavanje umjetnosti proizvodnje sira bilo je pola borbe, prema Sibagatulinu i Černiču, jer su takođe trebali da nauče kako da ga najbolje prodaju.

Oni trenutno troše 2,5 miliona rubalja (oko 38.000 dolara) mjesečno samo na oglašavanje. Fabrika takođe razvija distributivnu mrežu uspostavljanjem franšiza u Rusiji, uključujući i Kazan, Samaru, Nižnji Novgorod i region Moskve, koji je daleko najveće tržište. Postoje planovi da se do kraja godine otvore najmanje još tri ili četiri njihove brendirane prodavnice u različitim dijelovima Rusije.

Sir se sada može kupiti preko interneta, uz obećanje da je dostava u roku od 48 sati.

Odabrane vrste proizvoda
Odabrane vrste proizvoda

Postrojenje se i dalje suočava sa svojim problemima, odnosno s obezbjeđivanjem kvalitetnog domaćeg kravljeg mlijeka. Nemaju problema s kozijim mlijekom.

"Imamo sopstvene farme koza. I kao rezultat toga, mi proizvodimo kvalitetan proizvod. Najveći dio kravljeg mlijeka - oko 40 posto - dolazi iz Tatarstana, a zatim od lokalnih proizvođača, oko 25 posto", objašnjava Sibagatulin, dodajući da određeni procenat kupuje i u Kirovskom okrugu.

Rusija je pobrala kajmak sa odlukom po kojoj se izbjegava uvoz hrane i umjesto toga razvijaju domaći proizvođači.

Poljoprivredni sektor je zaista povećao proizvodnju nekih prehrambenih artikala u posljednje tri godine, prema podacima ruske statističke službe Roštat, koja je citirana u američkom mediju U.S. News and World Report.

Ruske kompanije proizvele su 17,5 odsto više govedine u 2016. godini nego 2014. godine. Proizvodnja svinjskog mesa u istom periodu porasla je za 30,6 odsto, a proizvodnja živine 11,9 odsto, smrznutog povrća 31,6 odsto, mlijeka 5,8 odsto i sira 20,2 odsto.

Rusko ministarstvo poljoprivrede ukazuje na još neke ohrabrujuće podatke, navodeći isti izvještaj.

Uvoz hrane u posljednje tri godine pao je skoro na pola, saopćilo je ministarstvo, sa 43 milijarde na 25 milijardi dolara, dok je ukupna ruska poljoprivredna proizvodnja porasla za 11 procenata.

S druge strane, embargo je značio manje proizvoda na rafovima za prehrambenu industriju, naročito na početku, što je izazvalo inflaciju cijena "hrane i bezalkoholnih pića".

Fabrika sira Senur je primjer ruskog proizvođača koji može da pomogne u popunjavanju te praznine, a, prema riječima Sibagatulina, direktora postrojenja, proizvodnja samo raste.

"Prodaja kamambera ove godine je veća za 40 odsto. Naš cilj je da mjesečno povećamo proizvodnju ove vrste sira. Sada proizvodimo oko 200 kilograma", objašnjava on samouvjereno, dodajući da je proizvodnja rikote u pripremi.

XS
SM
MD
LG