Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija priznala da je bilo radijacije


Oblast Čeljabinsk u blizini nuklearnog kompleksa Majak

Ruska meteorološka služba priznala je da je iznimno visoka koncentracija Rutenija-106 zabilježena krajem rujna u nekoliko područja Rusije.

Time su potvrđeni izvještaji iz Europe da je radiološki oblak koji se nadvijao kontinentom mogao sadržavati Rutenij 106 i da je oblak nastao na jugoistoku Urala ili u Kazahstanu.

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, gdje se 1957. dogodila nuklearna nesreća, a koji danas služi za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

"Radio-izotop Rutenij 106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. rujna i 1. listopada", precizira ruska agencija u saopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija Rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Isti izotop nakon toga je otkriven u Tatarstanu i potom na jugu Rusije, odakle se radioaktivni oblak proširio nad svim europskim zemljama, od Italije na jugu do sjevera Europe, od 29. rujna.

Ministar sigurnosti u oblasti Čeljabinsk Evgenij Savčenko kazao je da vlasti nisu dobile nikakve službene informacije o razini radioaktivne opasnosti.

"Kada su se mediji raspisali o incidentu i radioaktivnom oblaku, tražili smo pojašnjena i od Rosgidrometa i Rosatoma, ruske nuklearne agencije", napisao je Savčenko na Facebooku.

I dok ruska meteorološka agencija nije ukazala na bilo koji specifični izvor zagađenja, francuski Institut za zaštitu od radijacije i za nuklearnu sigurnosti je 9. rujna izvijestio kako je Rutenij-106 zabilježen u Francuskoj i da je najvjerojatnije posljedica incidenta koji se dogodio negdje između rijeke Volge i Urala. Pritom je istaknuto da razina koncentracije nije opasna po zdravlje ljudi.

Rutenij-106 nastaje kao posljedica raspada atoma u reaktoru i upotrebljava se u određenim medicinskim tretmanu.

Francuski izvještaju smatraju da se ne radi o nesreći u nuklearnom reaktoru jer bi u oblaku bili zabilježeni i drugi radioaktivni elementi.

Kao odgovor na europske izvještaje, Rosatom je saopćio da Rutenij 106 nigdje nije detektiran, osim u Sankt Peterburgu, te da je razina radijacije oko svih nuklearnih objekata u okviru normale.

Ipak, priznali su da bi ispuštanje Rutenija-106 i stvaranje radioaktivnog oblaka moglo biti povezano s ciklusom proizvodnje nuklearnog goriva.

Greenpeace Rusije zatražio je od Rosatoma da provede istragu i obavijesti javnost što se dogodilo u Majaku, te da državno tužilaštvo otvori istragu o mogućem prikrivanju nuklearnog incidenta.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG