Dostupni linkovi

Ruskom reperu preti tužba zbog kritike troškova za proslavu Dana pobede


Ruski reper Morgenštern uoči saslušanja na sudu u Moskvi, 3. jun 2021
Ruski reper Morgenštern uoči saslušanja na sudu u Moskvi, 3. jun 2021

Nema puno stvari koje ruska država smatra svetijim od uloge Sovjetskog Saveza u pobedi nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Sukob u kojem je, prema procenama, poginulo oko 27 miliona sovjetskih građana i dalje odzvanja širom Rusije pošto je malo koja porodica bila pošteđena, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tako da kada je popularni reper Morgenštern rekao da vlada predsednika Vladimira Putina troši previše novca na godišnje proslave Dana pobede – vojnu paradu na Crvenom trgu i druge ceremonije 9. maja kada Rusija obeležava godišnjicu predaje nacista – njegov komentar nije prošao nezapaženo. A može se suočiti i s krivičnim gonjenjem.

"Stvarno ne razumem tu proslavu pobede koja se desila pre, koliko, 76 godina… Svake godine trošimo milione na to", rekao je 23-godišnji reper, poznat koliko po svojim hitovima "Ice" i "Cadillac" toliko i po tetoviranom licu, u intervjuu sa slavnom TV voditeljkom i bivšom predsedničkom kandidatkinjom Ksenijom Sobčak objavljenom 25. oktobra njenom Jutjub (YouTube) kanalu.

"Pretpostavljam da nema (ničeg drugog) na šta bi bili ponosni, možda je to razlog zašto", rekao je Morgenštern, naizgled glasno razmišljajući o motivima vlade za organizovanje masovnih godišnjih proslava, koje su povećane otkako je Putin došao na vlast pre više od dve decenije.

"Ali da se prisećamo svake godine, skoro ceo vek, kako smo nekada pobedili – ne znam", rekao je, ubacujući u svoje izjave blago nepristojne reči. "Ne razumem, da budem iskren".

Pod pritiskom Sobčak da kaže šta za njega lično znači pobeda u onome što Rusija naziva Velikim otadžbinskim ratom, reper je odgovorio da je to bilo "kul – dobro je! Ali krenimo dalje, ostvarimo još pobeda – pobede u informacionoj tehnologiji, pobede u svemirskoj tehnologiji – i slavite ih. Ali ne, mi i dalje slavimo ono što se dogodilo pre nekih 70 godina."

Taj deo intervjua je počeo kada je Sobčak pitala Morgenštern šta misli o umetnicima koji se pojavljuju u muzičkim spotovima na temu Drugog svetskog rata koje finansira država. On je podigao ruke i rekao da ne razume uzbuđenje oko Dana pobede, za koji ankete pokazuju da je uz Novu godinu najpopularniji državni praznik u Rusiji. Snimak intervjua je od tada pregledan više od dva miliona puta.

Sećanje na Drugi svetski rat i poginule, na frontu ili drugde, ostaje izuzetno važno za milione Rusa, mada kritičari optužuju Putina da najponosniji trenutak u problematičnom veku koristi kao političko sredstvo.

Drugi, međutim, kritikuju svakoga ko dovodi u pitanje odavanje počasti mrtvima ili ulogu Sovjetskog Saveza u pobedi saveznika.

Pokret Veterani Rusije ubrzo je izdao saopštenje u kojem navodi da će apelovati na tužioce da istraže Morgenšternove reči zbog "klevetanja istorijskog sećanja i nasleđa". Nekoliko sati kasnije, šef Federalnog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin izdao je nalog da se provere Morgenšternove izjave da bi se utvrdilo da li je njima prekršen zakon.

Posle Putinovog povratka trećim predsedničkom mandatom 2012. godine, Rusija je donela niz zakona koji regulišu izjave za koje se može smatrati da vređaju određene manjine ili unižavaju određene istorijske epizode koje država slavi. Novi, revidirani ustav Rusije takođe zabranjuje svaki pokušaj omalovažavanja ruskih vojnih pobeda.

Stoga nije iznenađenje što je kontroverza oko Morgenšternovih reči stigla do Putinove administracije, koja često koristi javne forume da govori o ulozi Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu kako je ona vidi – a ponekad i da zapreti posledicama evropskim vladama ako dovedu u pitanje narativ Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 26. oktobra da Morgenštern verovatno govori "ne iz zlobe, već iz neznanja", ali je dodao da treba da preuzme "moralnu odgovornost" za svoje izjave.

"Mladi ljudi koji su slavni i popularni među svojim vršnjacima treba da shvate da su na ovaj ili onaj način dužni da razumeju nacionalno tako važne pojmove kao što je Dan pobede", rekao je on.

Kako kontroverza nije pokazivala znake jenjavanja, Morgenštern se 26. oktobra na svom Instagram nalogu javno izvinio zbog svojih reči.

U postu za svojih 7,7 miliona pratilaca, on je rekao da jednostavno "iskreno priznaje" da ne razume Dan pobede i naveo da su njegove reči izvučene iz konteksta zbog načina na koji je intervju montiran.

On je rekao da je zapravo nastojao da iznese argument da ruski veterani iz Drugog svetskog rata – od kojih mnogi žive u siromaštvu – treba od vlade da dobiju veće subvencije.

"Poštujem i ponosim se veteranima, ali, nažalost, svoje misli nisam formulisao kako treba", rekao je on.

"Želim da se izvinim svima koji su uvređeni mojim rečima o Danu pobede. Ni na koji način nisam hteo da omalovažim značaj tog događaja", napisao je on, optužujući medije da su njegove reči iskrivili "za svoje prljave svrhe".

To nije bio prvi Morgenšternov kontroverzni incident. Reper je u junu kažnjen sa 100.000 rubalja (1.240 evra) zbog optužbi da promoviše drogu u video spotovima za svoje pesme "Rozovoje vino 2" i "Family". U maju su tužioci pokrenuli istragu posle pritužbi da je u svojoj numeri "Novaja volna" vređao verska osećanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG