Dostupni linkovi

Posmrtne počasti za osuđenog ubicu izazvale bijes u ruskom gradu


Nadir Gizatuljin služio je 19-godišnju kaznu za ubistvo kada je pristao, kao i desetine hiljada drugih ruskih osuđenika, da se bori u Ukrajini u zamjenu za puštanje iz zatvora ako preživi ratište.
Nadir Gizatuljin služio je 19-godišnju kaznu za ubistvo kada je pristao, kao i desetine hiljada drugih ruskih osuđenika, da se bori u Ukrajini u zamjenu za puštanje iz zatvora ako preživi ratište.

Školska djeca na gradu na jugu Rusije dovedeni su na iskazivanje počasti lokalcima koji su poginuli u Ukrajini, među kojima je bio povratnik osuđen za brutalno ubistvo radnika ministarstva unutrašnjih poslova 2018. Porodica i kolege žrtve u policiji su ogorčeni.

"Kakav oprost može biti za ubice i silovatelje", rekao je jedan Rus ljut zbog posthumne počasti koje je dobio čovjek osuđen za ubistvo njegovog sina.

Ruski grad odao je počast vojnicima poginulim u Ukrajini. Jedan od njih ranije je osuđen jer je ubio mještanina zadavši mu 10 uboda nožem u leđa.

Piše: Andrej Besedin

U gradu Ipatovo na jugu Rusije, nekoliko desetina stanovnika minutom šutnje je odalo priznanje za 27 lokalnih muškaraca koji su ubijeni u invaziji na Ukrajinu dok je svečano otkrivena spomen ploča u njihovo ime.

Među učesnicima svečanosti 15. avgusta koju je organizovao lokalni ogranak Komunističke partije bili su rođaci preminulih, lokalni zvaničnici te pioniri, dječaci i djevojčice, patriotskog omladinskog pokreta nazvanog po istaknutoj i sveprisutnoj organizaciji iz sovjetske ere.

U objavi na svojoj web stranici, Komunistička partija je rekla da je cilj događaja bio "upoznati, sjećati se i biti ponosan" na muškarce koji su ubijeni u borbi. Ali jedan od njih bio je osuđeni ubica, a počasti koje su mu ukazane odbile su im se o glavu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Među muškarcima čije fotografije su istaknute na memorijalnoj ploči je Nadir Gizatuljin, višestruki prestupnik osuđen za brutalno ubistvo Pavela Porohnja 2018., elektro inženjera zaposlenog u ministarstvu unutrašnjih poslova koje nadgleda policiju. Tužioci su rekli da je Gizatuljin bio u pijanom stanju kada je napao 35-godišnjeg Porohnja.

Gizatuljin je služio 19-godišnju kaznu kada je pristao, kao i desetine hiljada drugih ruskih zatvorenika, da se bori u Ukrajini u zamjenu za oslobađanje iz zatvora ako preživi na frontu. Kao i mnogi drugi, regrutovala ga je plaćenička grupa Wagner prije nego što je njen šef, Jevgenij Prigožin, poginuo u sumnjivoj avionskoj nesreći dva mjeseca nakon što je u junu poveo kratku ali zapanjujuću pobunu protiv komande ruske vojske.

Povratak robijaša iz rata, mrtvih ili živih, izaziva kontroverze u Rusiji pošto ih vlada priznaje za heroje dok žrtve i njihove porodice pate zbog posljedica zločina.

U nekoliko slučajeva porodice su izrazile bijes zbog toga što je osuđeni ubica oslobođen i amnestiran, jer je pristao na odlazak na front u Ukrajini, a neke komšije žive u strahu od povratka nasilnika.

Neke porodice žrtava iritiraju počasti koje se upućuju bivšim zatvorenicima poginulim na frontu.

Gizatuljin, koji je poginuo početkom godine, posthumno je odlikovan ordenom za hrabrost prije nego što je postavljena memorijalna ploča u Ipatovu, koje se nalazi u regiji Sevastopolj.

Otac ubijenog Pavela Porohnja, Vitalij, rekao je lokalnim medijima početkom oktobra da je počast koja je dodijeljena Gizatuljinu uvreda za njegovu porodicu.

"Lično ću pocijepati ovu fotografiju i tužiti za uvredu na sjećanje na mog sina", rekao je otac.

Grigorij Kožedub, predstavnik udruženja veterana u lokalnom ministarstvu unutrašnjih poslova je ponudio podršku, navodeći u pismu upućenom gradskoj administraciji Ipatova da je odavanje počasti Gizatuljinu "uvreda za porodicu i bliske prijatelje".

Stravično ubistvo

Sud je tokom suđenja otkrio da je 1. aprila 2018. Gizatuljin, u pijanom stanju, pokušao da pozove taksi u selo Gračevka, udaljeno oko 85 kilometara jugozapadno od Ipatova.

Porohnja, koji je u to vrijeme bio na dužnosti, zaustavio je svoj Ford Focus i ponudio Gizatuljinu da ga poveze.

Prije nego što su zaživjele aplikacije za taksi, u Rusiji je bilo uobičajeno da se za malu zaradu pokupe ljudi koji uz cestu traže lokalni prevoz. Ova praksa je i dalje uobičajena u ruralnim regijama gdje je malo vozača registrovano na aplikacijama.

Sud je otkrio da je Gizatuljin Porohnji dao lažnu adresu i da ga je ubo s leđa najmanje deset puta kada ga je dovezao na destinaciju. Tako ga je ubio. Tužioci su rekli da je tijelo žrtve ubacio u prtljažnik i vozio automobil nekoliko dana.

Tijelo Porohnje je otkriveno tek kada je Gizatuljin slupao automobil i pobjegao sa lica mjesta, kako su izvijestili lokalni mediji. Kasnije je otkriven i u januaru 2019. je osuđen na 19 godina zatvora.

Prije ubistva Porohnje, Gizatuljin je bio četiri godine u zatvoru jer je učestvovao u pljački 2008. Proglašen je krivim za provalu u kuću zajedno sa njegovim prijateljem koji je upucao vlasnika kuće.

Grizatuljin se pridružio plaćenicima Wagnera u oktobru 2022. i ubrzo je bio bačen na front u ukrajinskom gradu Bahmutu, koji je bio poprište nekih od najsmrtonosnijih i najdužih borbi otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru te godine.

Gizatuljin je ubijen 7. januara, jedan je od oko 20.000 ruskih zarobljenika koji su poginuli boreći se za Bahmut.

Ruski zatvorenici su rekli da su bili poslani u borbu nepripremljeni i neopremljeni. Vojni stručnjaci sa Zapada su rekli da Rusija želi da zaštiti svoje najbolje borce kao i da mobiliše i koristi zatvorenike kao topovsko meso kako bi se oslabile ukrajinske snage.

Komunistički odgovor

Kada su lokalni mediji tražili komentar o kontroverzi, jer se na počasnoj tabli našao portret Gizatuljina, Olga Holodova, prva sekretarka lokalnog ogranka Komunističke partije je citirala predsjednika Vladimira Putina kako kaže da su zarobljenici koji su se borili u Ukrajini "iskupili svoje grijehe".

Putin je 13. juna potvrdio da je potpisao dekret kojim se osuđenici oslobađaju svojih krivičnih djela, rekavši da "država mora učiniti sve da ispuni svoje obveze" prema onima koji su pristali da služe na frontu.

Holodova je tvrdila da su ruska vojska, snage zakona i organizacije vojnih veterana podržale da se uključi Gizatuljinov portret. RSE nije mogao da dobije Holodovu za komentar i nije mogao da neposredno potvrdi njene navodne riječi.

Nikolaj Golubev, advokat lokalnog ogranka Komunističke partije, je rekao za RSE da je partija znala jedino da je Gizatuljin bio borac i da nisu imali informacije iz njegove biografije. Tvrdio je da partija ne može da ukloni Gizatuljijev portret jer počasna tabla nije njihovo vlasništvo i da je memorijal bio inicijativa lokalnih članova partije, ne same partije.

Golubev je takođe tvrdio da je gradska administracija uključila Gizatuljinov portret na svoju odvojenu memorijalnu tablu, koja je postavljena u septembru, ali je kasnije sklonjena.

Gradski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio je za RSE da je administracija Ipatova dobila žalbe na memorijalnu ploču, ali je odbio da iznosi više detalja.

Gizatuljinova fotografija na memorijalnoj ploči Komunističke partije bila je pocijepana početkom oktobra, ali su iz partije rekli da rade na tome da je zamijene novom.

Vitalij Porohnja je rekao lokalnim medijima da on ne može da razumije logiku vlasti koja odaje počasti nasilnim kriminalcima.

"Kako se može oprostiti ubicama i silovateljima? Mogu da shvatim opraštanje sitnog kriminala. Ali ubiti mi sina nožem u leđa… a sada vlasti kažu da služenje u ratu rehabilituje sve? Ko ga je oslobodio grijeha prema našoj porodici?", rekao je. "Ja mu nisam oprostio, i neću nikada."

*Napisao Todd Prince prema izvještavanju Andreja Besedina, Kavkaske.Realnosti RSE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG