Dostupni linkovi

Novi ruski raketni napad na Ukrajinu


Rusija je poslednji put napala Kijev 31. decembra 2022. (na fotografiji)
Rusija je poslednji put napala Kijev 31. decembra 2022. (na fotografiji)

Ruski raketni napadi pogodili su u subotu ujutro, 14. januara, kritičnu infrastrukturu u Kijevu i gradu Harkivu na istoku zemlje, rekli su zvaničnici, a guverner drugog regiona je upozorio da bi u narednim satima mogao uslediti masivan raketni udar.

Vlasti su u prepodnevnim časovima objavile da je prošla vazdušna opasnost u glavnom gradu Ukrajine.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko je u subotu rano ujutro u aplikaciji za razmenu poruka Telegramu objavio raketni napad na kritičnu infrastrukturu u prestonici.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Eksplozije su odjeknule u Dnjeprovskom okrugu ukrajinske prestonice, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je u posebnom postu na Telegramu rekao da su fragmenti projektila pali na nestambenu oblast u okrugu Holosijevski, na desnoj obali, i dodao da nema izveštaja o žrtvama.

Oleg Sinehubov, regionalni guverner Harkiva, rekao je da su dve rakete S-300 pogodile grad blizu ruske granice rano u subotu.

Napadi su pogodili energetsku infrastrukturu i industrijske objekte u okrugu Harkiv i Čuhujev, rekao je.

„Naše jedinice hitne pomoći i radnici za energetsku mrežu rade na saniranju posledica i stabilizaciji situacije“, dodao je.

Sinegubov je upozorio da bi moglo doći do vanrednih nestanka struje u gradu Harkivu, drugom po veličini u Ukrajini, i u okolini.

Stambena infrastruktura je takođe pogođena u selu Kopiliv u Kijevskoj oblasti nedaleko od prestonice. Prozori i krovovi na 18 privatnih kuća razbijeni su ili oštećeni u eksploziji, rekao je regionalni guverner Aleksij Kuleba.

Kako javlja agencija Rojters, u gradu su se čule serije eksplozija pre nego što se oglasila sirena za vazdušni napad u Kijevu.

Nije odmah bilo jasno da li su eksplozije izazvane udarima ili delovanjem sistema protivvazdušne odbrane.

Napadi su prijavljeni i u južnom regionu Zaporožja.

Ukrajinski zvaničnici najavili mogućnost novih napada

Guverner centralne Čerkaske oblasti upozorio je Ukrajince da bi Rusija kasnije u subotu mogla izvesti masivan raketni napad.

Vitalij Kim, regionalni guverner južne Mikolajevske oblasti, rekao je da je 17 ruskih bombardera Tupoljev poletelo iz vojnih baza. Njegova izjava usledila je ubrzo nakon što su vazdušni napadi na Kijev i Harkiv pogodili kritičnu infrastrukturu, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnici su rekli stanovnicima da odu u skloništa.

Ukrajinska prestonica nije napadnuta od novogodišnje noći.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a u poslednjih nekoliko meseci intenzivirala je napade na energetsku infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG