Dostupni linkovi

Ruski opozicionar uhapšen u Moskvi


Leonid Gozman

Ruske vlasti uhapsile su Leonida Gozmana, opozicijskog liberalnog političara koji se nedavno vratio u Moskvu iz inozemstva, javlja Reuters.

Hapšenje Gozmana je još jedan potez države u okviru obračunavanja s neistomišljenicima. Gozman je jedan od ruskih političara koji kritiziraju invaziju u Ukrajini te Putina.

Gozman je bio posljednji čelnik male političke stranke Unija desnih snaga, koja je okupljala reformatore slobodnog tržišta poput Anatolija Čubajsa, koji je napustio Rusiju, i Borisa Nemcova, koji je 2015. ubijen blizu Kremlja.

Gozman je uhapšen po nalogu ruskog ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom kaznene istrage Gozman je optužen za kršenje zakona koji ruskim državljanima nalaže da vlast obavijeste da posjeduju državljanstvo druge države ili boravišnu dozvolu u inozemstvu.

U slučaju da bude proglašen krivim Gozman bi mogao biti osuđen na novčanu kaznu ili društveno koristan rad. Gozman je obavijestio vlasti da ima izraelsko državljanstvo, no vlasti kažu da to nije napravio u predviđenom roku.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu 24. februara, Gozman je otišao iz Rusije, ali se vratio u junu. Ove godine ga je rusko ministarstvo pravosuđa stavilo na popis "stranih agenata", što znači da je Gozman pod detaljnijim nadzorom države.

"Moj klijent je priveden u metrou u Moskvi i odveden u policijsku postaju", rekao je Gozmanov odvjetnik Mihail Birjukov.

XS
SM
MD
LG