Dostupni linkovi

Holivudske zvijezde apeluju na Putina zbog 'zatvora za kitove'


Leonardo Dikaprio i Pamela Anderson su se uključili u pokušaje aktivista za zaštitu životinja da skoro 100 kitova -- zatočenih u ruskom 'zatvoru za kitove' radi isporuke kineskim akvarijumima -- budu pušteni nazad u okean.

Dok su se ruski zvaničnici sastajali u Moskvi kako bi odlučili o sudbini stotinjak bolesnih beluga kitova i orki zarobljenih u divljini i zadržanih u tzv. "zatvoru za kitove", holivudske zvijezde i aktivisti za prava životinja apeliraju da životinje budu puštene, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ekspertska komisija ruske vlade, koja se prvi put sastala 12. marta, ima zadatak da odluči šta učiniti sa 11 orka i 87 beluga kitova i pet mladih morževa koje su četiri ruske kompanije prošle godine zarobile u Japanskom moru u nadi da će ih prodati novoizgrađenim vodenim parkovima zabave u Kini. Smatra se da vrijednost ovih životinja dostiže i do milion dolara pojedinačno.

Ove životinje, koje u divljini svakog dana putuju desetinama kilometara, od oktobra prošle godine se nalaze u malim kavezima u zaljevu Srednjaja blizu ruskog lučkog grada Nahodka.

Ruske i međunarodne grupe za zaštitu prava životinja, kao i holivudske zvijezde, uključujući Leonarda Dikaprija (Leonardo DiCaprio) i Pamelu Anderson, apelirali su da ove inteligentne životinje budu puštene prije nego što umru u zatočeništvu.

Biolozi i veterinari kojima je bilo dozvoljeno da posjete kitove u njihovim kavezima – koji su dugi 25, a široki devet metara – kažu da su mnogi od njih bolesni.

"Kitovima je hladno, i zbog stresa i teških uvjeta, njihovi imuniteti su na udaru i bolesni su“, rekla je Tatjana Denisenko, mikrobiologinja koja je pregledala kitove nakon što se vijest o lošim uvjetima u ovoj ustanovi pročula.

"Neke su orke imale rane na koži, čiji uzrok mogu biti hipotermija, zarazne bolesti i/ili gljivice."

Dodala je da, iako su orke i beluga kitovi naviknuti na život u ledenoj vodi, "moraju se mnogo kretati kako bi im bilo toplo“.

Jednu su orku, po imenu Kiril, aktivisti i zvaničnici ustanove krajem januara vidjeli kako pluta sa stomakom nagore i bez reakcije na druge orke u kavezu.

"Orka Kiril umire, već je mrtva ili je jako dugo u agoniji“, objavila je na Facebook-u Lora Beloivan, direktorica obližnjeg Centra za rehabilitaciju foka, nakon što je posjetila zarobljene kitove.

​Sumnja se da su neki od kitova – od kojih su neki jako mladi – već umrli. (arhivska fotografija)
​Sumnja se da su neki od kitova – od kojih su neki jako mladi – već umrli. (arhivska fotografija)

"U prvobitnoj grupi već nedostaju jedna orka i tri beluga kita, a kompanije koje rade ovaj prljavi posao izjavile su da su životinje pobjegle iz njihovih kaveza. No, mi ne vjerujemo da je to istina“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Oganes Targulijan, vođa istraživačke jedinice Greenpeacea. "Te su životinje bile bolesne, i vjerujemo da su umrle – te životinje već umiru.“

Protestne aktivnosti ruskih nevladinih organizacija zaustavile su prodaju kitova Kini, zemlji koja je među najvećim svjetskim tržištima za morske životinje, sa 12 vodenih parkova i akvarijuma koji su već u funkciji, te brojnim drugim koji se grade.

"Čini se da je Rusija jedina zemlja koja je dozvolila da ove životinje budu uhvaćene, a čini se da je Kina zainteresirana za kupovinu“, rekao je kapetan Pol Votson (Paul Watson), osnivač i izvršni direktor organizacije Društva za zaštitu prirode Morski pastir (Sea Shepherd Conservation Society) za Radio Slobodna Evropa. „Industrija vodenih parkova i akvarijuma u Kini postaje sve veća – skoro da je u pitanju nešto poput morskog centra za zabavu, kao što je Vodeni svijet (Sea World)… Žele iskorištavati te životinje za zabavu javnosti.“

Video: Zarobljeni kitovi biće poslani u Kinu, tvrde ruski aktivisti (objavljeno 18. februara 2019.)

Zabrana hvatanja orki i beluga kitova u komercijalne svrhe postoji u brojnim mjestima na svijetu koja su historijski poznata po hvatanju kitova, uključujući SAD (od 1972.), Kanadu (1975.), Island (1990.), Norvešku, Japan i Australiju (1980.) i Novi Zeland (1978.). Mnoge druge zemlje brane lov na kitove u njihovim vodama, ili imaju zabranu na uvoz, prikazivanje ili kupovinu kitova i drugih morskih sisara.

Svjetsku zabranu komercijalnog hvatanja kitova, uvedenu od strane Međunarodne komisije za kitolovstvo 1982. godine, zemlje mogu zaobići izdavanjem dozvola da se kitovi hvataju ili ubijaju zarad nauke. Rusija se izdvaja iz te prakse tako što dozvoljava zakonito hvatanje kitova u potpuno komecijalne svrhe.

„Orke i kitovi koji su u zatočeništvu su zarobljeni u tzv. kulturno-obrazovne svrhe i, prema zakonu, mogu biti prikazivane u ruskim akvarijumima ili zabavnim parkovima“, rekao je Targulijan. „No, u stvarnosti, kompanije koje su ih uhvatile uradile su to zahvaljujući novcu kineskih banaka, i ove novce su primili u zamjenu za prodaju životinja kineskim vodenim parkovima.“

Greenpeace aktivista u blizini Putinove administracije
Greenpeace aktivista u blizini Putinove administracije

Morski sisari zarobljeni u ruskim vodama vrijede mnogo na tržištu vodenih parkova, gdje navodno samo jedna orka košta između milion i sedam miliona dolara.

Kako svjedoče carinske deklaracije, Rusija je u posljednjih pet godina Kini zvanično prodala 15 orki za oko milion dolara po životinji.

No, web stranica jednog kineskog akvarijuma objavila je da je nedavno platila 200 miliona juana (oko 28.7 miliona dolara) za četiri orke iz Rusije.

Vjeruje se da se i brojni drugi kitovi i morske životinje ilegalno prodaju.

Manji beluga kitovi, koji su sivi kad se rode, ali postaju sniježnobijeli kada odrastu, vrijede manje od orki, ali i dalje postižu visoke cijene u morskim parkovima širom svijeta.

Potencijalna zarada za više od 100 kitova i morževa u „zatvoru za kitove“ je ogromna.

„One mogu koštati desetine miliona dolara [ako se prodaju kineskim akvarijumima], ako je vjerovati broju životinja koje kažu da imaju“, rekao je Votson, čija grupa rutinski plovi međunarodnim vodama kako bi zaštitila morske životinje, te je u prošlosti svoje brodove pozicionirala između brodova kitolovaca i samih kitova.

Watson je dodao da je trošak zarobljavanja kitova, njihovog transporta do kaveza, te hranjenja i brige za njih prije kupovine, također visok.

"Siguran sam da su već u ovo uložili dosta novca“, rekao je Watson.

Kapetan Pol Votson
Kapetan Pol Votson

Targulijan iz Greenpeacea rekao je da su kitove u Nahodki zarobile četiri kompanije: Oceanarium, Afalina, White Whale i Sochi Dolphinarium.

Kompanije su od strane ureda generalnog ruskog tužitelja u Habarovsku optužene po više tačaka za kršenje zakona o ribarstvu, dok regionalni ured istraživačkog odbora istražuje slučajeve nezakonitog iskorištavanja morskih bioresursa, kao i zlostavljanje životinja.

„Hvatanje kitova je nezakonito prema našem shvatanju i prema shvatanju ruskog glavnog tužitelja“, rekao je Targulyan. „Ali samo sud može odlučiti da li je to zakonito ili ne, i svi čekamo na sudsku presudu. Ali životinje ne mogu tako dugo čekati.“

„Zatvor za kitove“ je privukao i pažnju međunarodne filmske zvijezde i aktiviste za zaštitu okoliša, Leonarda Dikaprija, koji je na Twitteru pozvao svoje pratioce da potpišu peticiju kojom se zahtijeva oslobađanje kitova. Do 12. marta peticiju je potpisalo više od 1.23 miliona ljudi.

Pamela Anderson, bivši model i zvijezda serije Baywatch, te međunarodna ambasadorica organizacije Morski pastir, obratila se predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu, s molbom da se lično pobrine da se kitovi oslobode, te je pozvala da se praksa zarobljavanja morskih sisara okonča.

Ona se i u prošlosti sastajala sa ruskim zvaničnicima i razgovarala sa njima o zaštiti okoliša, te je izjavila da bi okončanje ove prakse bilo „veliki poklon čitavom svijetu“.

​Watson je dodao: "Rusiji bi bili zahvalni milioni ljudi širom svijeta ako bi njihovo naslijeđe uspješnog spašavanja kitova bilo nastavljeno oslobađanjem ovih zarobljenih orki i beluga iz njihovog zatvora u Rusiji.“

No, čak se i aktivisti za prava životinja ne slažu u tome kako bi orke i beluga kitovi trebali biti oslobođeni i pušteni nazad u divljinu.

Neki kažu da bi životinje trebale biti puštene u svoju prirodnu sredinu čim prije, dok ostali smatraju da bi im trebalo obezbijediti period rehabilitacije i ozdravljenja prije nego što napuste zatvor.

Dvojica ruskih zvaničnika su preporučila da se kitovi premjeste u nove kaveze na otoku Ruski, blizu Vladivostoka, kako bi se izliječili prije nego što budu pušteni. No, nekoliko aktivista za prava životinja je reklo da je to loša ideja jer je voda u tom području zagađena, kao i zbog transporta koji bi životinje mogle loše podnijeti.

"Smatramo da nije dobra ideja da životinje idu iz jednog zatvora u drugi… To je i dalje zatvor“, rekao je Targulijan. „Također, transport je jako stresan za njih. Zato mislimo da to nije dobra ideja.“

Ruski Greenpeace je pozvao nezavisne stručnjake da izliječe bolesne kitove, kao i da se postojeći kavezi prošire kako bi se kitovima obezbijedilo više prostora dok se oporavljaju.

"Trebali bi tamo imati bolje uvjete, kako bi se životinje mogle kretati slobodnije i kako bi se moglo početi sa njihovom rehabilitacijom i readaptacijom“, rekao je Targulyan.„Potrebno je malo pričekati, možda do kraja aprila, možda do maja, i onda ih nekako transportirati do mjesta gdje su bili uhvaćeni.“

Posebna vladina komisija – koju čine članovi Ruske akademije nauka, univerziteta i Državnog naučnog centra za morsku biologiju – će morati odlučiti o tome kako razriješiti ovu situaciju.

Samo dva dana nakon Dikaprijevog tvita 22. februara, Putin je izdao naredbu da ovo pitanje bude riješeno do 1. marta, a predsjednička administracija je ovo pitanje uzela pod svoje okrilje.

"Željeli bismo da više slavnih osoba predsjednika Putina zamoli da pomogne kada je u pitanju ova situacija“, kaže Targulijan. „To zaista pomaže. Vjerujemo da to ima veliki utjecaj.“

XS
SM
MD
LG