Dostupni linkovi

Rusija: Pušači gunđaju dok neki barovi imaju više gostiju


Pušač na ulicama Moskve
Pušač na ulicama Moskve

Tom Balmforth (Priredio Dragan Štavljanin)

Grupa provladinih mladih aktivista približava se srednjovečnoj ženi koja puši cigaru ispred metro stanice – gde je od prošle godine to zabranjeno. Dok su je snimali kamerom zatražili su od nje da baci cigaretu. Ona je u početku odbijala. Pitala ih je “zašto ne nađete pravi posao” i tom prilikom okrenula zadnjicu pred kamerom. Na kraju je bacila cigaretu na mladiće i ljutito otišla.

Ova scena sa moskovske ulice, koja je hit na Internetu, ilustruje tenzije između pušača i aktivista koji se zalažu za primenu nedavno usvojenog zakona kojim se ograničava konzumiranje cigareta na drugom po veličini tržištu u svetu po prometu duvana.

Prema poslednjim odredbama zakona, koje su stupile na snagu 1. juna, zabranjeno je pušenje u mnogim javnim zatvorenim prostorima – uključujući barove, restorane, radna mesta i javni prevoz.

“To je veoma nezgodno”, kaže Anuš Zogranijan (40), računovođa, dok po oblačnom i hladnom vremenu puši ispred kafea u Moskvi čija je unutrašnjost pre ove zabrane bila obavijena dimom od cigareta.

Ona ističe da sa moralne strane podržava zabranu, ali da joj ne prija da puši zimi napolju.

Ostali kažu da im je zabrana pušenja sputala društveni život.

“Sada izlazim ređe”, kaže Aleksej, 30-togodišnjak zaposlen u reklamnoj agenciji, dok puši cigaretu pre ulaska u restoran tokom pauze za ručak.

“Ranije sam izlazio jednom sedmično, a sada jednom mesečno”, dodaje.

U međuvremenu, u ugostiteljstvu ukazuju da su već vidljivi gubici.

Igor Buharov, predsednik Federacije restorana i hotela, kazao je da su prihodi pali između 15 i 20 odsto od uvođenja zabrane.

“Ovo postaje veoma ozbiljno. To su podaci za kafiće, restorane i barove. U to nisu uračunati noćni klubovi”, naveo je Buharov.

Zakon, koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin, stupio je na snagu u nekoliko faza.

Prošle godine je cena cigareta neznatno porasla, tako da jedna kutija u proseku košta oko 1,5 dolar, što je još uvek znatno jeftinije nego na Zapadu.

Pušenje je najpre zabranjeno u zonama za odmor i rekreaciju, kao što su parkovi i plaže, zatim ispred metro stanica i unutar zatvora i bolnica.

Od juna ove godine, osim zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, cigarete ne mogu biti vidno izložene u prodavnicama. Prikazivanje udisanja duvanskog dima na televiziji i filmu se smatra nezakonitim, “osim ako je to integralni deo umetničke ideje”.

Cilj zakona je da se u Rusiji smanji upotreba cigareta za 15 odsto do 2020. godine, povećaju budžetski prihodi i zaustavi strmoglavo opadanje broja stanovnika nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Pojedini poslanici su se zalagali za još oštrije mere. Tako je u junu Ivan Nikitčuk, član ruske Dume iz Komunističke partije, predložio da se ženama mlađim od 40 godina zabrani upotreba cigareta, kako bi se pospešilo rast nataliteta. Ovaj predlog međutim nije prihvaćen.

Uprkos neizbežnom gunđanju, oštre mere podržavaju čak i pojedini pušači. Raisa (60) kaže da je zakon o ograničenju pušenja odavno zadocneo, pre svega da bi se zaštitile mlađe generacije.

“Moji unuci su sve veći. Kada su u stanu uvek izlazim ispred zgrade da pušim. Deca ne bi trebalo da udišu dim”, kazala je Raisa naslonjena na klupu ispred uzbekistanskog restorana.

Čak i menadžeri pojedinih barova ističu da zabrana pušenja, zapravo, pomaže njihovom poslovanju.

“U našem slučaju, gosti su srećniji zbog stupanja na snagu zabrane. Ima ih više nego ranije”, kaže Pjotr Barišnjikov (24), menadžer internacionalnog bara “Delicatessen” u koji dolaze uglavnom mladi iz urbane srednje klase.

“Ovo je bar u podrumu i kada gosti puše veoma je zagušljivo što mnogima smeta. Sve je više mladih koji su protiv nikotina i žive zdravije”, dodaje.

XS
SM
MD
LG