Dostupni linkovi

Moskva protjerala pet poljskih diplomata


Ambasada Poljske u Moskvi
Ambasada Poljske u Moskvi

Rusija je protjerala pet diplomata, zaposlenika Ambasade Poljske u Moskvi, nakon što je Varšava proglasila nepoželjnim tri ruska diplomata u Poljskoj zbog kršenja diplomatskog statusa.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije naveli su u saopštenju da su pozvali poljskog ambasadora u Rusiji Krzysztofa Krajewskog u ministarstvo u Moskvi gdje je obaviješten o odluci. U saopštenju se navodi i da je potez, kojim se poljskim diplomatama daje rok da napuste Rusiju do 15. maja, poduzet jer je Varšava "svjesno slijedila kurs ka daljoj degradaciji i uništavanju naših bilateralnih odnosa”.

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske opisalo je odluku Rusije kao "još jedan primjer agresivne politike" i "namjernu gestu koja ima za cilj zaoštriti odnose sa susjedima i cijelom međunarodnom zajednicom.”

Dodali su i da zadržavaju pravo na “adekvatan odgovor". Poljska vlada protjerala je tri člana ruske ambasade 15. aprila zbog kršenja diplomatskog statusa i "provođenja aktivnosti štetnih za Poljsku".

Inače, osim Poljske, Rusija je prethodnih dana u zategnutim odnosima i sa Češkom. Naime, Prag je 17. aprila protjerao 18 ruskih diplomata, koje je prepoznao kao špijune. Česi su naveli da su dva ruska obavještajca, optužena za trovanje nervnim agensima u Britaniji 2018. godine, takođe stajala iza eksplozije u češkom skladištu municije 2014. godine u kojoj su poginule dvije osobe.

Rusija je porekla češke optužbe i 18. aprila naredila napuštanje zemlje za 20 čeških radnika u ambasadi u Moskvi.

Danas je, 23. aprila, dogovoreno da će ambasade Češke i Rusije u obje zemlje imati sedam diplomata i po 25 članova administrativnog i tehničkog osoblja.

XS
SM
MD
LG