Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lažni nadgrobni spomenici za Putina


U aprilu su aktivisti postavili lažni nadgrobni spomenik nasuprot čuvenoj katedrali Svetog Isaka u Sankt Petersburgu

Još jedna lažna nadgrobna ploča s imenom i fotografijom predsjednika Vladimira Putina pojavila se u Rusiji - ovaj put u jugozapadnom gradu Voronežu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku

"Nevjerovatan lopov i lažov. Politički leš", napisano je u tekstu uz Putinovo ime, inicijale, godinu rođenja, i u kojem je 2019. navedena kao godina smrti.

Fotografije instalacije pojavile su se 5. juna na Tviter (Twitter) računu ‘Agit Rusije’, koji pripada grupi koja sebe naziva "federalnim kanalom agitacije, vijesti i uličnih protesta u Rusiji". U naknadnom postu grupe piše da je fotografiju poslao anonimni pošiljalac.

Bila je to jedna u nizu sličnih instalacija u posljednjih nekoliko sedmica. Od marta, u najmanje osam gradova uočene su lažne nadgrobne ploče s Putinovim licem, što je dio koordinirane protestne kampanje.

Prvi se pojavio u gradu Naberežnje Čelni, u Tatarstanu, 10. marta. Dvoje aktivista kasnije su uhapšena zbog navodne umiješanosti.

"Spomenik" Vladimiru Putinu u gradu Naberežnje Čelni
"Spomenik" Vladimiru Putinu u gradu Naberežnje Čelni

Ubrzo nakon toga, lažna nadgrobna ploča pojavila se u Moskvi, a treća u Berlinu. Aktivisti su 3. aprila postavili ploču preko puta čuvenog Katedrala Svetog Isaka u Sankt Peterburgu, privukavši značajnu pažnju.

Grupa ‘Agit Rusija’ je preuzela odgovornost za neke od nadgrobnih ploča. U intervjuu za novinski portal Meduza u aprilu, portparol Grigorij Kudrijavcev izjavio je da je grupa oformljena kako bi "popunila rupu" koju je za sobom ostavio nedostatak uličnih protesta u Rusiji.

"Pokret je zajednica ljudi različitih starosti i političkih pogleda. Oni su ujedinjeni zajedničkom željom da se bore protiv diktature i totalitarizma, te Putinove propagande", rekao je on za portal.

Kudrijavcev je objasnio kako aktivisti grupe ‘Agit Rusija’ radije ostaju anonimni i većina njih se međusobno ne poznaju.

Možda je među najžešćim akcijama pokreta ona iz decembra 2018. godine, kada su aktivisti postavili plakate širom podzemne željeznice u Sankt Peterburgu, na kojima su Putin i premijer Dmitrij Medvedjev prikazani u božićnim šeširima kako nude novogodišnje čestitke. "Naš dar za vas je rast cijena, porast komunalnih računa, porast cijena gasa, podizanje starosne granice za penzionisanje", pisalo je na plakatima, čime se aludiralo na neke od najkontroverznijih političkih odluka koje je ruska vlada donijela posljednjih mjeseci.

Kremlj je tokom protekle godine uveo niz zakona s ciljem povećanja cijene suprotnog mišljenja, ali nije jasno kakva bi bila zvanična reakcija na Putinove lažne nadgrobne spomenike, ako bi uopšte i bilo reakcije.

U martu su korisnici VK-a, ruskog ekvivalenta Fejsbuku (Facebook), objavili da je platforma uklanjala fotografije lažnih nadgrobnih spomenika sa svojih stranica.

Glasnogovornik VK-a rekao je tada za portal Meduza da su fotografije uklonjene jer je web stranica primila pritužbe da su "obmanjivali" neke korisnike. Porijeklo žalbi bilo je nejasno.

Taj trend dolazi u trenutku kada podrška Putinu i njegovoj vladi opada, a procenat Rusa koji tvrde da su spremni da protestuju djeluje kao da je u porastu.

I nije Putin jedina meta. Na nekim mjestima, ugroženi su ideali i principi koje, kako tvrde njegovi protivnici, on zastupa.

U Jekaterinburgu, u noći između 4. i 5. juna, novinari iz lokalnog informativnog izdanja 66.ru udružili su se s umjetnikom Romoi INK-om kako bi naslikali tri veoma različita nadgrobna spomenika na zidovima grada.

Na jednoj je "zakopana" sloboda religije, u kojoj je kao godina "smrti" navedena 2013., kada je Putin potpisao zakon kojim zabranjuje jezik koji vrijeđa osjećaje vjernika. Druga nadgrobna ploča bila je posmrtno zvono slobodi okupljanja, podsjećajući na 2012. godinu, kada su uvedene restrikcije za proteste.

Treća je označavala posljednji pozdrav slobodi izražavanja – 2019. doneseni su zakoni kojima se propisuje kazna za širenje "lažnih vijesti" i za jezik kojim se izražava nepoštovanje prema zvaničnicima, državnim organima i simbolima.

XS
SM
MD
LG