Dostupni linkovi

Ratna propaganda u ruskim školama


Na zgradu sportskog centra "Junost" u centru grada postavljeno je dvospratno slovo Z u crno-narandžastim prugama Georgijevske vrpce, simbol koji je vlast predsednika Vladimira Putina snažno promovisala uz obeležavanje sovjetskih doprinosa pobedi u Drugom svetskom ratu.
Na zgradu sportskog centra "Junost" u centru grada postavljeno je dvospratno slovo Z u crno-narandžastim prugama Georgijevske vrpce, simbol koji je vlast predsednika Vladimira Putina snažno promovisala uz obeležavanje sovjetskih doprinosa pobedi u Drugom svetskom ratu.

Rat Moskve protiv susedne Ukrajine sve češće je u ruskim učionicama, jer se školska deca i predškolci regrutuju da javno iskažu podršku invaziji, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Pešaci u Sankt Peterburgu ulicu prelaze ispred bilborda koji podržava ničim izazvanu invaziju ruske vojske na Ukrajinu. Istaknuto slovo Z u bojama vrpce Svetog Đorđa, sadrži i slogan: "Ne odustajemo od svog naroda".

Vrtići i škole su tokom marta počeli da objavljuju različite proratne aktivnosti na društvenim mrežama u masovnoj kampanji koja je izgledala koordinirano. Na vratima i prozorima škola pojavilo se latinično slovo Z, koje je postalo nezvanični simbol podrške ratu i koje su ratni kritičari prozvali "zvastikom". Društvene mreže bile su pune fotografija pisama koje su đaci pisali ruskim vojnicima u Ukrajini.

Sredinom marta, đaci u gradu Elinsenvara stajali su u snegu, raspoređeni u obliku simbola Z, kako bi obeležili osmu godišnjicu ruske aneksije ukrajinskog regiona Krim. Mnogi od njih držali su papirne ruske zastave.

"Ako deca stoje sa zastavom, da li je to zaista loše?", rekao je direktor škole za RSE. "To nije fašistički kukasti krst. Da, to je podrška vojsci, mislim da moramo da podržimo vojsku. Moramo da vaspitavamo patriote."

Vladajuća partija Jedinstvena Rusija je u Joškar-Oli, glavnom gradu Republike Mari El, objavila je 31. marta da su u toku nacionalne demonstracije pod nazivom "Za branioce otadžbine".

Dva dana kasnije, u selu Majsk u Irkutskoj oblasti fotografisani su kako marširaju po snegu u kampanji zajedničke akcije (flash mob) pod nazivom "Ne napuštamo svoje".

Administracija sela Glinkino u sibirskom Omskom regionu napisala je 29. marta da je "usađivanje patriotizma jedan od najhitnijih problema današnjice".

"U ovako komplikovanom vremenu, za stanovnike cele naše zemlje najvažnije je da budu ujedinjen i nepokolebljiv narod, da budu zajedno, da ne napuštaju svoje sunarodnike i naše vojnike, koji svaki dan pokazuju herojstvo i snagu", poručile su lokalne vlasti na društvenoj mreži VK.

"Pod rukovodstvom vaspitača N.G. Poltavčeva, naša deca iz vrtića nacrtala su slike i napravila novine 'Mi smo za Rusiju!' i ukrasili su prozore svojih učionica."
Objave su najčešće praćene različitim hešhtegovima, latiničnim Z, kao i proratnim sloganima koje promovišu ruski državni mediji. Na objavama često označavaju lokalne ogranke Jedinstvene Rusije.

U školi u Sankt Peterburgu, lokalni poslanik Jedinstvene Rusije držao je učenicima predavanja o, između ostalog, "podršci akcijama predsednika i ruske vojske" i "o informacionom ratu protiv Rusije".

Đaci u gradu Elinsenvara stajali su u snegu, raspoređeni u obliku simbola Z, kako bi obeležili osmu godišnjicu ruske aneksije ukrajinskog regiona Krim
Đaci u gradu Elinsenvara stajali su u snegu, raspoređeni u obliku simbola Z, kako bi obeležili osmu godišnjicu ruske aneksije ukrajinskog regiona Krim

U Kalinjingradu na Baltičkom moru, glavnom gradu istoimene ruske eksklave na zapadu, poslednjih dana pojavio se jedan od najvećih logotipa sa slovom Z. Na zgradu sportskog centra "Junost" u centru grada postavljeno je dvospratno slovo Z u crno-narandžastim prugama Georgijevske vrpce, simbol koji je vlast predsednika Vladimira Putina snažno promovisala uz obeležavanje sovjetskih doprinosa pobedi u Drugom svetskom ratu.

Učenici škole br. 3 u istom gradu učili su pesmu koja je postavljala geografske granice "ruske zemlje", uključujući lokacije kao što su ukrajinski gradovi Odesa, Lugansk i Donjeck; moldavski region Transdnjestra, ali i američka država Aljaska.

"Ne uzimamo strane stvari, ali vraćamo svoje", stoji u tekstu. "Znamo, pamtimo, ne zaboravljamo i branićemo našu zemlju od Aljaske do Kremlja".

"Slučajno sam pronašla stihove", rekla je majka jednog učenika, koji je pesmu objavio na internetu. "Moj sin nije ništa rekao o tome. Iskreno govoreći, osim Moskve i Kalinjingrada, teško bi mu bilo da imenuje bilo koji grad u Rusiji... Deca nedelju dana uče pesmu. Mislim da će je pevati u okviru proslave Dana pobede".

Pojedini analitičari smatraju da ruski predsednik Putin pokušava da postigne "najavljiv uspeh" u Ukrajini za tradicionalnu paradu pobede na Dan pobede 9. maja.

Učenici u školama širom grada primorani su da učestvuju u pisanju pisama ruskim vojnicima u Ukrajini.

"Šta da napišem? 'Zaista mi je drago što si otišao da ubijaš ljude'?", rekao je za RSE jedan učenik devetog razreda. "Pitao sam šta drugi pišu. Napisali su šta su morali da napišu da učiteljica ne bi vikala na njih. Samo su našli neke slične tekstove na internetu i kopirali ih... Jedna devojka je upravo potražila sinonime za 'herojski' i sve ih upotrebila."

Jedna nastavnica koja radi u gradu Baltijsk u Kalinjingradskoj oblasti i koja je tražila da ne bude identifikovana rekla je da je odbila da zamoli svoje učenike da učestvuju u projektu.

"Podržavam 'specijalnu operaciju'", rekla je ona, koristeći eufemizam Kremlja za invaziju na Ukrajinu. "Podržavam svoju zemlju. Ali neću davati ove zadatke svojim učenicima. Ne volim licemerje, a to je upravo ono što vidimo. Mislim da deca nisu sposobna da pravilno sude o tako komplikovanim stvarima. U stvari, nisu ni svi odrasli."

Šestogodišnji sin Aleksandra Solomka pohađa školu u Sankt Peterburgu. Prošle nedelje, kako kaže Solomko, dečak je došao kući u suzama i pitao da li bi njegovi roditelji, koji su oboje u vojnoj rezervi, mogli biti pozvani da se bore u Ukrajini.

"Sutradan smo otišli u školu i video sam da su sva vrata i prozori prekriveni propagandnim slikama sa slovom Z i raznim patriotskim parolama", rekao je Solomko. "Ali roditelji ćute, kao da se ništa ne dešava."

"Odlučili smo da razgovaramo s direktoricom škole, koja se pokazala kao sasvim normalna osoba", dodao je on. "Rekla je da ona sama ne podržava ideju da se deci daje propaganda. Vodili smo normalan razgovor bez skandala... Obećala je da će se osloboditi sve propagande za nekoliko dana... Kada smo se vratili dva dana kasnije, sve je nestalo."

Zamenik opštine Sankt Peterburg, Valerij Bovar, podelio je nacrt pisma kojim će roditelji tražiti od direktora škola da svoju decu izuzmu iz "učešća u događajima koji imaju za cilj podršku oružanim snagama, tokom specijalne vojne operacije na teritoriji suverene države Ukrajine." U tekstu pisma detaljnije se navode odredbe ustava i zakona o obrazovanju i zaštiti podataka o ličnosti koje se takvim aktivnostima krše.

U zapadnom gradu Pskovu, lokalni lekar hitne pomoći Ivan Vasiljev zatražio je od regionalnog guvernera da uvede obaveznu "osnovnu vojnu obuku" za učenike od petog do desetog razreda. Vasiljev je u svom pismu naveo da se region Pskova graniči sa "dve zemlje NATO-a" – Estonijom i Letonijom – i da je region "ruska ispostava na granici sa NATO-om".

Guverner Pskovske oblasti Mihail Vedernikov obećao je da će proučiti taj predlog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG