Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija: Ne šali se sa Isusom, dozvoljeno vrijeđanje gej osoba


Policija i gay aktivisti u St. Petersburgu, 29. juna 2013.

Piše: Carl Schreck, priredila: Biljana Jovećević

Korisnike interneta u Rusiji krivično gone zbog izrugivanja religiji na socijalnim mrežama, uključujući među ostalim i zbog šale u kojoj je lik Jona Snowa iz popularne serije Igre prijestolja (Game Of Thrones) pretvoren u Isusa Hrista.

Ali, kada ruski LGBT aktivista podnese prijavu policiji zbog online komentara u kojem se kaže "pedere treba premlatiti" ili "izbaciti napolje", dobije odgovor da niti jedan zakon nije prekršen i da seksualne manjine nijesu grupe zakonom zaštićene od govora mržnje.

Ana Pljusnina je advokatica LGBT Resurs centra u Jekatarinburgu, gradu na Uralu. U jednom od tri policijska odgovora koje je dobila na prijave koje je podnijela za govor mržnje, a u koji je Radio Slobodna Evroa (RSE) imao na uvid, se kaže:

"Pregledani tekst nije imao za cilj da među čitaocima formira negativan stav prema pojedincima ili grupi na bazi njihove nacionalnosti, rase, religije ili socijalne preferencije" i dalje navodi: "Komentari o kojima je riječ iskazuju negativan stav prema homoseksualcima".

Odluka advokatice Pljusnine da ove sedmice javno objavi odgovore regionalne policije na podnošene prijave stiže u momentu kada je pažnja Rusije naglo skrenuta na kriminalno gonjenje online sadržaja, uključujući i satirične skečeve kojima vlasti žele da se obračunaju sa jezikom mržnje ili vrijeđanjem religije.

Rusija je posljednjih godina ušla u veliki obračun sa online govorom, za koji pak kritičari kažu da je cilj gušenje svih stavova sa kojima vlast nije saglasna, i da je riječ o zloupotrebi vlasti da bi povećali broj osuđujućih presuda.

U toj poplavi nedavnih slučajeva, spada i onaj iz sibirskog regiona Altai, gdje se 19-godišnjak suočava za mogućom osudom do pet godina zatvora zato što je lik Jona Snowa iz popularne serije Igre prijestolja pretvorio u Isusa. Ovaj i slični slučajevi su otvorili raspravu o potrebi reforme zakona kojima se sankcioniše jezik mržnje.

LGBT aktivisti, zapadne vlade i grupe za ljudska prva takođe su upozorili na rastuće represivnu atmosferu prema seksualnim manjinama u Rusiji, koja uključuje i zakon iz 2013, koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin kojim se brani "promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima.

"Nije društvena grupa"

Pljusnina, koja je prvo svoju priču otkrila na informativnom sajtu Znak.com u Jekatarinburgu, kaže da se odlučila na podnošenje formalne prijave u martu, nakon što su lokalni portali vijesti odbili da izbrišu homofobne komentare od kojih su neki uključivali i nasilne slike, a koji su bili postirani ispod tekstova o LGBT temama.

"Pomislili smo 'Ovaj sistem ne funkcioniše' i odlučili da odemo u policiju u nadi da će takvi komentari potom biti izbrisani", rekla je u telefonskom intervju za RSE.

Ana Pljusnina, advokatica LGBT Resourse centra u Jekaterinburgu
Ana Pljusnina, advokatica LGBT Resourse centra u Jekaterinburgu

Njene prijave su na kraju završile na stolu protivterorističkog odjeljenja regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je prošlog mjeseca poslalo odgovore na tri prijave koje je Pljusnina podnijela.

U jednom odgovoru se citira analiza nekog eksperta u kojem se priznaje da komentari uključuju "nevaspitan, profan i uvredljiv" jezik o gay osobama i da se u njima "raspravlja o nasilnim akcijama protiv njih" uključujući i navođenje jedne ocjene da "nije grijeh udarati gayeve". I pored toga zaključili su da mete zlostavljanja nijesu pokrivene kriminalnim statutom koji se koristi za procesuiranje online govora.

Prema ruskom zakonu, osoba može biti kažnjena i do pet godina zatvora za javne akcije, uključujući i internetske postove, čiji je cilj "podsticanje mržnje" ili ponižavanje osoba na bazi "pola, rase, nacionalnosti, jezika, nasljeđa, odnosa prema religiji, ili pripadanja određenoj društvenoj grupi."

"Policija kaže da LGBT osobe nijesu društvena grupa, i da se iz tog razloga ne može podsticati mržnja protiv njih", kaže Pljusnina.

Aleksandar Verhovski, šef moskovskog Sova centra, koji prati upotrebu i zloupotrebu anitekstremističkih zakona u Rusiji, za RSE je rekao da je "tipično" za vlasti da ne prepoznaju seksualne manjine kao "socijalne grupe" koje štiti zakon protiv jezika mržnje.

Nedostatak jasne definicije za taj termin, prema ruskom zakonu, znači da su "arbitražne odluke neizbježne", kaže Verhovski.

"A predrasude u tome, naravno, igraju ulogu", dodaje.

Uvrede i prijetnje

Regionalna kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova u Sverdlovsku, koja je procesuirala prijave Ane Pljusnine, nije odgovorila na zahtjev RSE da komentarišu ovu temu.

Portparol ispostave Valerij Goreljukin rekao je, pak, za portal Znak.com da zato što odjeljenje za kontraterorizam nema lingvističkih i eksperata za psihologiju, izvan sistema su tražili ekspertsku analizu komentara koje je sa prijavom proslijedila Pljusnina.

U redovnom pregledu stanja u Rusiji u maju, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija, SAD i brojne evropske države iskazale su zabrinutost zbog diskriminacije i nasilja protiv seksualnih manjina u Rusiji, uključujući i navoda o kampanji mučenja gay osoba u Čečeniji.

Putin i Ruska vlada neprekidno negiraju optužbe da podgrijavaju atmosferu mržnje i diskriminacije protiv seksualnih manjina.

Pljusnina kaže da su ona i njene kolege odlučile da više ne traže procesuiranje homofobičnih komentara vlasti, ali su nedavne poznate kriminalne slučajeve, koji uključuju jezik mržnje, postirali online.

"Lično ne mislim da nekoga treba da smjestimo u zatvor zbog postiranja", kaže Pljusnina, koja smatra da je glavni problem taj što web sajtovi neće da brišu javne homofobične komentare.

"Ja nijesam sigurna da li takvi komentari zaista mogu nekoga da podstaknu da počini fizičko nasilje protiv LGBT osoba, ali u najmanju ruku doprinose veoma negativnoj psihološkoj klimi za LGBT zajednicu. Uvreda i prijetnji sve je više i više", zaključuje Ana Pljusnina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG