Dostupni linkovi

Rusija vs Ukrajina: Prekid isporuke gasa, međusobne tužbe Gazproma i Naftogaza


Lviv
Lviv
Ruski Gazprom je uveo restrikciju na isporuke gasa Ukrajini nakon što je isteko rok za plaćanje duga, ali kako se navodi u prvim izvještajima, evropski korisnici neće biti pogođeni ovom mjerom.U međuvremenu je evropski komesar za energetiku Ginter Otinger, izjavio da Ukrajina ima namjeru da ispuni svoje obaveze, a ukrajiniski Naftogaz je predao Gazprom sudu u Stokholmu. I Gazprom je tužio Ukrajinu istom sudu.

Portparol rukog državnog giganata Gazproma, Sergej Kuprijanov objavio je u ponedjeljak da pošto Ukrajina do predviđenog roka nije uplatila ništa od svog duga za ruski prirodni gas, Moskva više nema obavezu da snadbijeva Kijev.

Kuprijanov je dodao da je i pored redukovanog snadbijevanje sada obaveza Ukrajine da obezbijedi da gas za potrošače za EU protiče neometano.

Gazprom će u, kako su rekli, „punom obimu“ slati gas za EU tržište, a protok je na Ukrajini.

Oko 15 odsto gasa za EU koji se obezbjeđuje iz Rusije, prolazi preko teritorije Ukrajine.

Predstavnik Gazproma je takođe objavio i da su podnijeli tužbu protiv Ukrajine arbitražnom sudu u Stokholmu da bi povratili 4,5 miljardi dolara duga.

Pregovarački timovi dvije zemlje uz posredovanje EU juče nijesu uspjeli da postignu dogovor oko duga za gas.Gazprom je prethodno 16. jun bio postavio kao posljednji datum za uplatu ukrajinskog duga u iznosu 1.950.000 dolara.

Sa druge strene Reuters je objavio i da je ukrajinski Natftofaz istom sudu u Stokholmu predao Gazprom sa zahtjevom da im se vrati 6 milijardi dolara koje su ruskom naftom gigantu, kako tvrde, preplatili za gas.

Naftogaz je u objavljnom saopštenju naveo da zahtijevaju „poštenu tržišnu cijenu“ za prirodni gas koji dobijaju od Gazproma.

Ukajina je 2. juna uplatila dio svog duga oko 786 miliona dolara, nakon prve runde pregovora, ali odbijaju dalje plaćanje u znak protesta što je Gazprom povećao cijenu za 80 posto u međuvremenu.

Aleksej Miler
Aleksej Miler
Aleksej Miler, izvršni direktor Gazproma, optužio je Kijev da su zauzeli „nekonstruktivnu poziciju“ u pregovorima koristeći, kako kaže, ucjene da dođu do „ultra niske cijene" gasa.

Zahvaljući nekonstruktivnoj poziciji ukrajinske Vlade danas je primjenjen režim za neplaćanje", rekao je Miler premijeru Rusije, Dmitriju Medvedevu na sastanku otvorenom za medije. „Dug koji smo mi tražili je bio manji od onoga koji bio dogovoren za traženi period ... ali je ukrajinska strana usvojila poziciju koja se jedino može nazvati ucjenom ...Oni su željeli ultra nisku cijenu“, rekao je Miller Medvedevu i novinarima.

Posrednik u razgovorima dvije strane već skoro 20 dana, evropski komesar za energetiku Ginter Otinger je danas saopštio da se nada da će Rusija nastaviti da snabdijeva gasom potrošače u EU.

EU tvrdi da je Ukrajina bila spremna da plati milijardu sada, a ostalo kasnije, ali da je Rusija odbila tu ponudu.

Otinger je najavio da priprema nastavak pregovora dvije strane tokom ovog mjeseca i apelovao na Moskvu da još jednom razmotri kompromisnu punudu uz, kako je rekao, „mala prilagođavanja“.

I pored preduzetih mjera dvije strane i neuspjeha da se postigne dogovor, Otinger kaže da nije pesimista oko mogućnosti postizanja kompromisa dvije strane.

Iako za sada nema opanosti po evropske potrošače, kako navode neki izvještači, ukoliko brzo ne dođe do dogovora, posljedica bi moglo biti i po EU.

Istovremno su se na političkom planu proteklog vikenda odnosi dvije zemlje dodatno pogoršali zbog sukoba proruskih separatista i ukrajinskih snaga sigurnosti na istoku Ukrajine.

Moskva je ljutito reagovala na nasilne proteste ispred ruske ambasade u Kijevu u subotu nakon što su separatisti oborili ukrajinski vojni avion, ubivši 49 vojnika u njemu.

Ukrajina je, pak, optužila Rusiju za slanje tenkova na istoku njihove zemlje da podrže proruske borce.
XS
SM
MD
LG