Dostupni linkovi

Rusija onemogućila kandidatkinji koja se zalaže za mir učešće na predsedničkim izborima


Jekaterina Duncova posle podnošenja kandidature za učešće na predsedničkim izborima u Rusiji, Moskva, 20. decembar 2023.
Jekaterina Duncova posle podnošenja kandidature za učešće na predsedničkim izborima u Rusiji, Moskva, 20. decembar 2023.

Centralna izborna komisija Rusije odbacila je u subotu prijavu Jekaterine Duncove, koji se zalaže poziva na mir, da se kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine.

Komisija je kao razlog navela "greške u dokumentima" koje je dostavila Duncova, bivša novinarka i gradska odbornica koja se bori "za mir i demokratske procese", javila je ruska televizija.

Šefica komisije Ela Pamfilova rekla je da su članovi jednoglasno odbili kandidaturu Duncove za izbore u kojima se očekuje laka pobeda predsednika Vladimira Putina.

Komisija je saopštila da Duncova ne može da pređe na sledeću fazu prikupljanja potpisa pristalica.

Pamfilova joj je rekla: "Ti si mlada žena, imaš sve pred sobom".

Duncova, 40, podnela je dokumente za učešće na martovskim izborima kao nezavisna kandidatkinja.

Pamfilova je u subotu rekla da se 29 ljudi prijavilo za predsedničke izbore.

Mirovni pregovori 'jedno od prioritetnih pitanja'

Duncova je prošle nedelje rekla za Karent tajm, (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike, da podržava mirovne pregovore za okončanje rata u Ukrajini.

"Mirovni pregovori za rešavanje specijalne vojne operacije su za mene jedno od prioritetnih pitanja", rekla je Duncova, koristeći termin "specijalna vojna operacija" koji su vlasti u Rusiji nametnule za invaziju na Ukrajinu.

"Biće potrebno mnogo vremena da mirovni pregovori donesu rezultate. Ali sve je moguće, verujem u to", dodala je ona.

Bivšu lokalnu odbornicu iz zapadnog grada Rževa tužioci su pozvali prošlog meseca nakon što je pozvala na mir u Ukrajini, oslobađanje političkih zatvorenika i demokratske reforme u Rusiji.

Duncova je rekla da se "plaši" nakon što je objavila kandidaturu protiv Putina. Struja je nakratko nestala na mestu gde su se prošle nedelje okupile pristalice Duncove, navodi Sota, ruska novinska publikacija koja prati opoziciju, antivladine proteste i pitanja ljudskih prava.

Ruske vlasti su godinama onemogućavale opozicionim političarima učešće na izborima i u političkom životu, što je pojačano nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG