Dostupni linkovi

Rusija počela nove vazdušne udare u Siriji


Rusija je započela nove vazdušne udare u Siriji, dok još traju nedoumice oko prvih napada izvedenih u srijedu, 30.septembra.

SAD i Rusija dogovorile su hitan sastanak da bi izbjegli sukobi u Siriji, najavile su visoke diplomate.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov, kaže da mehanizam koordinacije vazdušnih udara sa drugim državama iz međunarodne koalicije funkcioniše.

Na dileme oko toga šta su mete ruskih vazdušnih udara u Siriji, iz Kremlja je u četvrtak saopšteno da su na udaru "svi sa liste dobro poznatih terorističkih organizacija", što je dogovoreno sa armijom Bašara al Asada.

Predstavnici ruskog Ministarstva odbrane kažu da su njihovi avioni izveli oko 20 misija protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji u srijedu. No SAD, i ne samo oni, strahuju da su njihove mete umjesto IS protivnici sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

NATO je saopštio da je bilo „malo“ koordinacije Rusije sa kolicijom koju predovode SAD protiv „Islamske dražave“ u srijedu. SAD kaže da su ih Rusi o vazdušnim napadima obavijestili sat vremena prije početka.

Izvještači The New York Timesa i Wall Street Journala iz Sirije, kao i dio sirijske opozicije tvrde, da su mete ruskih napada bila uporišta pobunjenika, uključujući i neke grupe koje je obučavala CIA.

Istu je tvrdnju pred francuskim parlamentom u srijedu popodne iznio i francuski ministar odbrane Jean Yves Drian.

Zanimljivo, nijesu pogodili 'Islamsku državu'. Pustiću vas da sami izvedete zaključke“ rekao je Drian.

Prema tvrdnjama sirijske opozicije, u ruskim zračnim udarima gađano je nekoliko gradova. Osim Homsa, bombardovani su Zafraneh, Rastan i Talbiseh i ubijeno je 36 civila, među njima je bilo i djece.

BBC-ev izvještač sa lica mjesta citira stanovnika Talbiseha koji mu je rekao:

„Po mom mišljenju, oni u suštini pomažu Asadu da se oslobodi pobunjenika“.

Jedan je ljekar u Rastanu za Reuters nakon napada rekao:

„Bili smo izloženi različitim i brojnim vrstama oružja u proteklih pet godina. Ali ovo što se dogodilo danas je najnasilnije, najsvirepije i najsveobuhvatnije".

Ruska strana je demantovala je da je bilo civilnih žrtva prilikom udara.

Nakon ovih prvih kontradiktornih informacija sa terena, u New Yorku su se sastali američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, gdje su konstatovali da je “potrebno da uspostave kanale komunikacije da bi se izbjegli nenamjerni incidenti” i da će se vojne misije sresti “što je prije moguće”, najranije u četvrtak, 1.oktobra.

Kremlj se danas ponovo oglasio, prije novih vazdušnih udara, povodom najvećeg vojog angažovanja Rusije na Bliskom istoku u poslednjim decenijama. Uključujući se u četvorogodišnji građanski rat u Siriji na strani svog saveznika Bašara al Asada, u novoj fazi, kako ocjenjuje Reuters, "Putin silom pokušava da povrati uticaj u nestabilnom regionu".

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov nije precizno odgovorio na pitanje da li je meta ruskih vazdušnih napada bila militantna “Islamska država” već da gađaju, kako je rekao "listu dobro poznatih terorističkih oragnizacija" i da su mete odabrane "u koordinaciji sa oružanim snagama Sirije.”

Na novinarsko pitanje da li je ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljan tokom vazdušne kampanje, Peskov je odgovorio da je “još rano da govorimo o tome”.

XS
SM
MD
LG