Dostupni linkovi

Ruski patrijarh Kiril kaže da razume odluku ukrajinskog ogranka o prekidu odnosa


Ruski predsednik Vladimir Putin (levo), ruski patrijarh moskovski Kiril (desno) i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u Sankt Peterburgu 2017. godine.

Ruski patrijarh Kiril rekao je da razume odluku ogranka Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini da prekine odnose usred invazije Moskve na njenog istočnog suseda.

"Potpuno razumemo kako ukrajinska pravoslavna crkva pati danas", rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve u moskovskom Sabornom hramu Hrista Spasitelja 29. maja. On je dodao da su "duhovi zlobe" hteli da razdvoje pravoslavni narod Rusije i Ukrajine, ali u tome nisu uspeli.

Pravoslavnu crkvu Ukrajine je 2019. godine zvanično priznao carigradski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar 300-milionske zajednice pravoslavnog hrišćanstva širom sveta. To je najavilo istorijski raskid sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom Moskovske patrijaršije, okončavajući više od tri veka ruske duhovne i vremenske kontrole nad dominantnom verom u Ukrajini.

Međutim, mnoge parohije, posebno na istoku Ukrajine, izabrale su da ostanu lojalne pod okriljem Ukrajinske pravoslavne crkve-Moskovske patrijaršije. Nakon sastanka svog rukovodstva, crkva je objavila da će proglasiti punu nezavisnost od Rusije.

"Savet je odobrio odgovarajuće dopune i izmene Statuta o upravljanju Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, što ukazuje na punu autonomiju i nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju objavljenom 27. maja. Više od 400 parohija je napustilo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu-Moskovsku patrijaršiju nakon invazije.

Istraživanje Centra Razumkov iz 2020. godine pokazalo je da je 34 odsto Ukrajinaca identifikovano kao članovi glavne pravoslavne crkve Ukrajine, dok su 14 odsto bili članovi ukrajinske Moskovske patrijaršijske crkve. U saopštenju se takođe osuđuje ruska invazija u Ukrajini u punom obimu i podrška patrijarhu Kirilu kao poglavaru ruske crkve.

Kiril vidi invaziju kao bedem protiv dekadentnog Zapada. Istovremeno, on je insistirao na tome da "Rusija nikada nikoga nije napala".

XS
SM
MD
LG