Dostupni linkovi

Ruski parlament odobrio prijedlog o ukidanju dobne granice za vojnu regrutaciju


Sjednica Donjeg doma, Moskva (fotoarhiv)
Sjednica Donjeg doma, Moskva (fotoarhiv)

Ruski poslanici usvojili su 25. maja Prijedlog zakona kojim se uklanja dobna granica za profesionalne vojnike koji se pridružuju oružanim snagama i mogao bi biti način za ruske oružane snage da prošire regrutaciju, piše AP.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je Prijedlog zakona u sva tri čitanja da muškarci do 65 godina starosti sada mogu služiti vojsku, odnosno da se ukine dobna granica od 40 godina za Ruse koji potpisuju prve dobrovoljne vojne ugovore.

Novo ograničenje odnosi se i na strane državljane koji žele služiti vojsku.

Predsjedavajući parlamentarne vojne komisije Andrej Kartapolov izjavio je da će ta mjera olakšati angažman ljudi sa "specijalnostima za kojima vlada potražnja".

U opisu Prijedloga zakona na internetskoj stranici Parlamenta nagovještava se da bi stariji regruti mogli biti obučeni za rukovanje preciznim naoružanjem i inižinjerijske ili medicinske uloge.

Ruske vlasti ranije su tvrdile da su vojnici s dobrovoljnim ugovorima poslani u borbe u Ukrajinu iako su kasnije priznale da su neki regruti poslani u borbe greškom u ranim fazama sukoba.

Vojska se sve više oslanja na dobrovoljce. Svi Rusi u dobi od 18 do 27 godina moraju učestvovati u obaveznom vojnom roku od godinu dana. Mnogi od njih izbjegavaju regrutaciju kroz upisivanja na koledže i druga izuzeća, prenosi AP.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG