Dostupni linkovi

Poznato rusko ime u Pandora papirima – direktor Rosteha Sergej Čemezov


Direktor Rosteha Sergej Čemezov zbližio se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dok su u Istočnoj Nemačkoj radili kao oficiri KGB-a.
Direktor Rosteha Sergej Čemezov zbližio se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dok su u Istočnoj Nemačkoj radili kao oficiri KGB-a.

Piše: Robert Coalson

Njegovo lice se može videti na starim fotografijama ruskog predsednika Vladimira Putina dok je bio u Drezdenu kao oficir sovjetskog KGB -a, a njegovo ime – Sergej Čemezov – ističe se u sve većem broju izveštaja koji ukazuju na potencijalnu korupciju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kada su Panamski papiri procurili 2016. godine, otkriveno je da je Čemezovljev sin, Stanislav, posedovao ofšor kompaniju koja je imala koristi od izgradnje nacionalne fiberoptičke mreže vredne 550 miliona dolara na kojoj je radio Rosteh, konglomerat u državnom vlasništvu na čije čelo je Putin 2007. imenovao Čemezova, jednog od svojih najstarijih i najbližih saradnika.

Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije 2019. je u okviru svoje serije "Ruska mašina za pranje para" objavio navode da Čemezovljevi rođaci i bliski saradnici Rosteha poseduju luksuzne vile u ekskluzivnoj španskoj enklavi S'Agaro u vrednosti od više desetina miliona evra.

Iste godine, opozicioni političar i antikorupcijski aktivista Aleksej Navaljni izneo je tvrdnje da je supruga Čemezova registrovana vlasnica dvospratnog stana od 1.400 kvadratnih metara u hotelu Moskva, preko puta Kremlja, koji vredi oko pet milijardi rubalja (69 miliona dolara).

Kao odgovor na navode Navalnog, Čemezov je za ruski RBC rekao: "Ne gomilam bogatstvo. Ne trpam novac u dušeke. Nemam jahte ili avione."

Čini se da novi procurili Pandora dokumenti s oko 12 miliona poverljivih finansijskih dosijea o ofšor bogatstvu koje se čuva u globalnim poreskim rajevima tu tvrdnju dovode u sumnju. Jedno od ruskih poglavlja globalnog skandala bile su informacije koje ukazuju da je pastorka Čemezova, Anastasija Ignatova, poseduju ofšor kompaniju Trajdent trast (Trident Trust), koja zauzvrat poseduje luksuznu jahtu "Valerie" dugu 85 metara i koja vredi oko 140 miliona dolara. Ruske aspekte Pandora dokumenata analizirao je Istories, mediji koji se bavi istraživačkim novinarstvom i koji je ruska vlada označila kao "stranog agenta".

Poslednja istraga takođe je povezala rodbinu i saradnike Čemezova s još nekoliko luksuznih vila u Španiji. Sve u svemu, novinari su procenili da je imovina u inostranstvu koju su Pandora papiri povezali s Čemezovom vredna oko 22 milijarde rubalja (302 miliona dolara).

Uprkos skandalima koji već godinama okružuju Čemezova, na njega to nije uticalo. Čini se zasad da je to slučaj i s Pandora papirima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 4. oktobra da "nismo videli nikakvo skriveno bogatstvo" u izveštajima.

"Do sada nismo videli ništa posebno", rekao je Peskov, koji je i sam bio meta optužbi da poseduje bogatstvo koje se ne može objasniti. On je rekao da su dokumenti uglavnom razotkrili loše finansijske propise u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rosteh nije odgovorio na upit Istories za komentar Istorija, niti je odgovorio na upit RSE-a 4. oktobra. Kada su mediji 2019. preneli navode o vilama u Španiji koje navodno kontrolišu rođaci Čemezova, on je odgovorio da "ne odgovora za njih", da imaju svoje poslovne interese i da od njih zarađuju.

Šezdesetdevetogodišnji Čemezov je dugogodišnji insajder u političkom sistemu stvorenom pod Putinom, koji su politikolog Karen Daviša i drugi nazvali "Putinova kleptokratija". Rođen u Irkutskoj oblasti, ušao je u KGB krajem 70-ih. Radio je na naučno-tehničkoj špijunskoj misiji u Nemačkoj. Tokom 80-ih, živeo je u zgradi u Drezdenu u istočnoj Nemačkoj gde je stanovao Putin i njih dvojica su postali bliski.

Kasnije je Čemezov bio zamenik direktora asocijacije pod kontrolom KGB-a pod nazivom Sovintersport, koja je bila nadležna za međunarodne nastupe sovjetskih sportista. Američki bokserski promoter Lu Falsinjo (Lou Falcigno) rekao je 1989. za Njujork tajms (The New York Times) da je Sovintersportu plaćao oko 200.000 dolara za svaku borbu u kojoj je učestvovao sovjetski bokser. Prema drugim izveštajima, Sovintersport je uzimao čak 95 odsto plata isplaćenih sovjetskim hokejašima koji su igrali u NHL-u.

U tom periodu Čemezov se uključio u firmu za izvoz nafte i gasa Itera koja je bila umešana u skandale i koja je dugi niz godina u velikoj meri kontrolisala izvoz turkmenskog prirodnog gasa, zaradivši milijarde prodajući gas ruskom Gaspromu.

Supruga Čemezova, Jekaterina Iganatova, bila je suosnivačica Itere, a njegov sin, Stanislav, radio je u njoj tokom 2000-ih. Drugi suosnivač, biznismen Igor Makarov, bivši je sovjetski biciklista koji je kasnije postao predsednik Ruske biciklističke federacije. On i Čemezov su dodatno povezani preko sponzorstva Itere i Rosteha za profesionalni biciklistički tim Katuša od 2009. do 2019.

Putin je 1996. izašao iz gradske vlade Sankt Peterburga da bi postao zamenik šefa administracije predsednika Borisa Jeljcina. Kao autsajder u Moskvi, počeo je da jača svoju poziciju dovođenjem starih drugova, uključujući i Čemezova, koga je postavio na čelo Odeljenja za ekonomske odnose s inostranstvom – poziciju sličnu onoj koju je sam Putin imao u gradskoj vladi Sankt Peterburga.

Čemezov je posle toga imao niz spoljnotrgovinskih funkcija u državnim kompanijama, među kojima su Promeksport, prodavac oružja Rosoboroneksport, a zatim i Rosteh, koji se do 2012. zvao Ruske tehnologije.

Rosteh je odbrambeni i tehnološki gigant sastavljen od više od 700 preduzeća koja su pod kontrolom 14 holding kompanija. I konglomerat i Čemezov lično, bili su na meti zapadnih sankcija pošto je Moskva 2014. zauzela ukrajinski region Krim, kao i njene uloge u vojnom sukobu u delovima istočne Ukrajine.

Kada se 2007. bližio kraj drugom Putinovom predsedničkom mandatu i on tražio "naslednika", pre nego što se opredelio za Dmitrija Medvedeva, neki analitičari su spominjali Čemezov kao neočekivanog kandidata.

XS
SM
MD
LG