Dostupni linkovi

Rusija osudila izraelske napade na iranske mete u Siriji


Ruševine u Damasku nakon izraelskih napada
Ruševine u Damasku nakon izraelskih napada

Rusija je osudila Izrael zbog napada na iranske mete u Siriji prošle noći, ocenivši da je ta operacija suprotna međunarodnom pravu, preneli su izraelski mediji.

Izraelske vazduhoplovne snage su pred zoru izvele veliku operaciju ciljajući desetine iranskih i sirijskih vojnih meta u odgovoru na jučerašnji raketni napad na Golansku visoravan koja je pod kontrolom Izraela.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je saopštila da je poginulo najmanje 11 civila, uključujući sedam stranaca, za koje se veruje da su Iranci, a da ima i ranjenih.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je danas da su udari "pogrešan potez" i u "oštroj suprotnosti" ; sa međunarodnim pravom, preneo je Interfaks.

On je dodao da je Moskva kontaktirala svoje saveznike zbog incidenta.

Rusija podržava vladu sirijskog predsednika Bašara Asada i kritikovala je ranije pokušaje Izraela da spreči učvršćivanje Irana u blizini severne izraelske granice.

Izraelska vojska je saopštila da je svoju kampanju iz vazduha koordinirala sa Moskvom sa kojom je uspostavljen mehanizam da se izbegne neželjeni konflikt u svetlu značajnog vojnog prisustva Rusije u Siriji.

Izrael je više puta ponovio da neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji i da će se osvetiti za svaki napad na jevrejsku državu iz te susedne zemlje.

Izraelski lideri su zapretili Iranu nakon najnovijih udara iz vazduha, a ministar odbrane Naftali Benet je rekao da čak ni lideri u Teheranu nisu imuni.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potvrdio da su napadnute iranske i sirijske vojne mete.

Izraelska vojska je rekla da se priprema za nekoliko mogućih odgvora Irana od totalnog zatišja do napada punom snagom.

"Pripremamo se za odbranu i napad i odgovorićemo na svaki pokušaj osvete", rekao je vojni portparol Hidai Zilberman, dodavši da je Izrael spreman na "tri scenarija: bez odgovora, mali odgovor i značajniji odgovor".

Izraelski mediji prenose da video snimci iz Sirije pokazuju, kako se čini, da protivvazdušna raketa pada na zemlju u gusto nasljenom podrčju nakon ispaljivanja što je moglo dovesti do pogibije civila.

Izraelski vojni portparol je rekao da su mete izraelskih udara sve locirane na udaljenosti do 80 kilometara od granice Izraela i da su se napadi usredsredili na okolinu Damaska i sirijski deo Golana.

XS
SM
MD
LG