Dostupni linkovi

Sankcije otežavaju Rusiji proizvodnju naprednog oružja, kaže NATO


Regija Izjuma u Ukrajini, 14. septembar 2022.
Regija Izjuma u Ukrajini, 14. septembar 2022.

Sankcije Zapada počinju da nanose poteškoće Rusiji i njenoj sposobnosti za proizvodnju naprednog naoružanja za rat u Ukrajini, rekao je visoki vojni savjetnik NATO-a u petak 16. septembra.

Govoreći za agenciju Reuters, dodao je da ruska vojna industrija "i dalje mođže da proizvede mnogo municije".

Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje najavile su nekoliko paketa sankcija nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru, među kojima je i paket koji uključuje prodaju napredne tehnologije.

"Sve ih više koče sankcije, jer neke od komponenti koje su im potrebne za njihove sisteme naoružanja dolaze iz zapadne industrije", rekao je u intervjuu Rob Bauer, holandski admiral koji predsjeda Vojnim odborom NATO-a.

"Sada vidimo prve ozbiljne znakove toga u smislu njihove sposobnosti da proizvedu, na primjer, zamjenu krstarećih projektila i naprednijeg naoružanja", dodao je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u utorak (13. septembar) da gubitak tehnologije zbog sankcija EU ozbiljno šteti sposobnosti Moskve da održi proizvodnju oružja.

Obje strane u ratu suočavaju se s izazovima jer je konvencionalni sukob zahtijevao trošenje vojnih zaliha brzinom koja nije viđena decenijama, rekao je Bauer.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Koliko mi znamo, Rusi još uvijek imaju značajnu industrijsku bazu i sposobni su proizvesti mnogo streljiva. I još uvijek imaju puno streljiva", dodao je, govoreći uoči dvodnevnog sastanka šefova obrane NATO-a koji počinje u Estoniji kasnije u petak.

Moskva kaže da je ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" bilo neophodno kako bi se spriječilo da Ukrajina bude korištena kao platforma za zapadnu agresiju i da bi se obranili ljudi koji govore ruski. Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacuju te argumente kao neutemeljene izgovore za agresijski rat u imperijalnom stilu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je 12. septembra da se Rusija dobro drži suočena sa zapadnim sankcijama. "Taktika ekonomskog blitzkriega, napad na koji su računali, nije upalio", rekao je na državnoj TV predsjedavajući sastankom o ekonomiji.

Bauer je rekao da se oko 85 posto ruskih trupa već bori u Ukrajini, ograničavajući sposobnost Rusije da poveća svoju vojnu prisutnost jer ne može objaviti opštu mobilizaciju bez objave rata.

"Vidimo da dolazi ograničen broj svježih trupa. A jedina stvar u koju smo sigurni jest da razina obuke tih trupa nije baš visoka", rekao je Bauer.

Tokokm septembra Ukrajina je iznenadila Rusiju protivofanzivom u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a ukrajinski dužnosnici kažu da je ponovo zauzeto 9.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličine teritorije ostrva Kipar.

Bauer je rekao da je napredovanje bilo uspješno uglavnom zahvaljujući obuci ukrajinskih trupa prema NATO standardima od 2014. koja je omogućila njihovim jedinicama da preuzmu inicijativu.

"Jedan od razloga zašto su trenutno tako uspješni je to što se Rusi bore na vrlo staromodan način", rekao je.

"Svaka ruska jedinica dobija uputstva od viših vlasti, stoga, ako se nešto promijeni, čekaju novu naredbu. Ukrajinci su tako brzo napredovali da Rusi nisu dobili (nove naredbe) i morali su da se povlače", rekao je Bauer.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG