Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da je gađala skladište oružja koje je Ukrajini isporučio Zapad


Antitenkovske prepreke u poljima oko Mikolajiva, Ukrajina, 11. jun 2022.

Ruske snage saopštile su u nedelju da su gađale lokaciju u zapadnoj Ukrajini na kojoj se nalaze velike količine oružja koje su isporučile Sjedinjene Države i evropske zemlje, pošto se bitka zaoštrila za ključni istočni grad Sjeverodonjeck.

U udaru na grad Čortkiv, na relativno mirnom zapadu Ukrajine, povređene su 22 osobe, rekao je regionalni guverner. U međuvremenu je situacija u Severodonjecku bila "izuzetno teška", nakon što je ruska vojska uništila drugi most u gradu i snažno bombardovala poslednji, rekao je regionalni guverner Sergej Gajdej.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je udar na Čortkiv uništio „veliko skladište protivtenkovskih raketnih sistema, prenosivih sistema protivvazdušne odbrane i granata koje su režimu u Kijevu dale SAD i evropske zemlje“.

Regionalni guverner Volodimir Truš rekao je da su četiri projektila ispaljene iz Crnog mora delimično uništile vojnu instalaciju u gradu, oko 140 kilometara od granice sa Rumunijom, u subotu uveče.

Stambene zgrade su takođe oštećene, a 22 osobe su povređene, a svi su -- uključujući sedam žena i 12-godišnjak -- prebačeni u bolnicu, naveo je on u objavi na Fejsbuku.

Bio je to redak napad na zapad Ukrajine, pri čemu su istok i jug zemlje podneli najveći teret ruske vojne snage, piše agencija Frans pres (AFP).

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG