Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da su pobunjenici upleteni u napad hemijskim oružjem


Aleppo, 15. septembar 2013.
Aleppo, 15. septembar 2013.
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kaže kako su mu sirijski zvaničnici predali nove dokaze o tome da su pobunjenici upleteni u napad hemijskim oružjem. Moskva će pažljivo preispitati ponudjeni materijal, kazao je ruski diplomata.

Rusija je bila razočarana izvještajem inspektora Ujedinjenih naroda o tome ko je odgovoran za upotrebu otrova u napadu od 21.augusta, nazvavši ga "politiziranim, pristranim i jednostranim“.

Moskva je u više navrata izrazila sumnju da kako je hemijski napad zapravo bio" provokacija " pobunjenika ne bi li izazvali zapadnu vojnu intervenciju.

Za zapadne saveznike, nasuprot tome, izvještaj UN-a dokaz je da iza napada stoji režim Bašara al Asada.

Ruski ministar Rjabkov je u Damasku da bi sa sirijskim zvaničnicima razgovarao o sporazumu kojeg su postigli Moskva i Washington, o uništavanju zaliha hemijskog oružja u Siriji.

Prvi korak u ugovoru predviđa predaju svih podataka o zalihama bojnih otrova, i to u roku od sedam dana. Rjabkov kaže kako je svom sirijskom kolegi Validu al Mualemu jasno stavio do znanja koliko je važno da zvanični Damask precizno i brzo obavi taj prvi korak.

Pet stalnih članica savjeta sigurnosti kontinuirano razgovaraju o načinima na koji se može u praksi provesti plan o uništenju sirijskog oružja. Nema medjutim velikog napretka.

Predsjednik sirijske Nacionalne koalicije Ahmad al - Džarba pozvao je Savjet sigurnosti UN-a da izradi dobre mehanizme kojim će prisiliti Asadov režim da provede plan do kraja

"Mi ne želimo da u povijesti XXI stoljeća ostane zapisano kako se naša vlast usudila koristiti hemijsko oružje i ostala nekažnjena. Ne želimo da se ignoriše humanitarno pitanje samo zato što su parlamenti bili nevoljni nešto preduzeti, a UN odložili ispunjavanje svoje misije zaštite globalnog mira i sigurnosti.“

Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene američke države žele rezoluciju koja sadrži prijetnju vojnom akcijom, ali Rjabkov je danas Sirijcima dao obećanje da Savjet sigurnosti nema osnova za donošenje rezolucije koja bi dozvolila upotrebu sile ili neke jače sankcije.
XS
SM
MD
LG