Dostupni linkovi

Rusija osudila Navaljnog na devet godina zatvora


Aleksej Navaljni tokom čitanja optužbi, 22. mart 2022.
Aleksej Navaljni tokom čitanja optužbi, 22. mart 2022.

Ruski sud je u utorak osudio kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog na devet godina zatvora zbog optužbi za prevaru, u presudi koja će najistaknutijeg protivnika predsjednika Vladimira Putina zadržati izvan aktivne politike narednih godina.

Navalny, koji je također proglašen krivim za nepoštovanje suda, već služi kaznu od dvije i po godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja uvjetnog otpusta u vezi s optužbama za koje kaže da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

Navalny, koga je sud takođe kaznio sa 1,2 miliona rubalja (11.535 dolara), odbacio je posljednji krivični postupak protiv njega kao politički motivisan i izjasnio se da nije kriv.

Tužioci su tražili od suda da ga pošalje u kazneno-popravnu koloniju maksimalnog obezbjeđenja na 13 godina pod optužbom za prevaru i nepoštovanje suda.

Nakratko privedeni advokati Navaljnog

Ruska policija je nakratko privela dvojicu advokata Navaljnog nakon presude.

Olga Mihajlova i Vadim Kobzev privedeni su ispred zatvora u blizini Moskve dok su razgovarali sa novinarima, rekao je reporter AFP-a. Odvezeni su policijskim kombijem, ali su ubrzo pušteni.

"Pustili su Olgu Mihajlovu i mene. Čak su nas ljubazno odvezli do auta", napisao je Kobzev na Tviteru.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Ruski predsjednik Vladimir Putin "plaši se istine", rekao je nakon presude Navaljni.

"Putin se plaši istine, ja sam to uvijek govorio. Borba protiv cenzure, prenošenje istine narodu Rusije uvijek su bili naš prioritet", napisao je Navaljni na Instagramu.

Navaljni je zatvoren prošle godine kada se vratio u Rusiju nakon što je bio na liječenju u Njemačkoj zbog napada nervnim agensom novičokom iz sovjetskog doba tokom posjete Sibiru 2020. Navalny je okrivio Putina za napad.

Kremlj je rekao da nisu vidjeli nikakve dokaze da je Navaljni otrovan i negirali su bilo kakvu ulogu Rusije.

Nakon posljednjeg sudskog saslušanja u njegovom slučaju 15. marta, Navaljni je napisao na Instagramu: "Ako je zatvorska kazna cijena mog ljudskog prava da kažem stvari koje treba reći... onda mogu pitati tražiti i 113 godina. Neću se odreći svojih riječi ni djela."

Ruske vlasti su postavile Navaljnija i njegove pristalice kao problematične i odlučne da destabiliziraju Rusiju uz podršku Zapada. Mnogi Navaljnijevi saveznici pobjegli su iz Rusije radije nego da se suoče sa zabranama ili kućnim pritvorom.

Njegov opozicioni pokret označen je kao "ekstremistički" i ugašen, iako njegove pristalice i dalje izražavaju svoj politički stav, uključujući protivljenje vojnoj intervenciji Moskve u Ukrajini, na društvenim mrežama.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG