Dostupni linkovi

Rusija odgovorna za sajber napade na Gruziju


Ruska zastava na računaru sa hakerskim kodom
Ruska zastava na računaru sa hakerskim kodom

Rusija je odgovorna za sajber napade na hiljade gruzijskih veb sajtova u oktobru prošle godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, a prenosi Rojters.

“Istraga koju su sprovele gruzijske vlasti, kao i podaci prikupljeni od partnera, pokazala je da je sajber napad bio planiran i izveden od strane Oružanih snaga Ruske Federacije”, tvrdi portparol gruzijskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimer Konstantinidi.

Tom prilikom je oboreno hiljade privatnih, medijskih i državnih veb sajtova, među kojima su zvanični sajt predsednika i nekoliko sajtova lokalnih administracija. Na njih je postavljena slika nekadašnjeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija.

“Cilj napada je bio da povredi i uznemiri gruzijske građane i Vladu i onemogući rad različitih ogranizacija. Time su želeli da izazovu strah i nervozu kod građana”, smatra Konstantinidi.

U optužbama gruzijskim vlastima su se pridružile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, koje za napad posebno optužuju ruske obaveštajne službe. One smatraju da Rusija sprovodi orkestrirane napade širom sveta, kao što su hakerski napadi iz 2017. godine na ukrajinsku energetsku mrežu ili kompanije širom sveta.

Državni sekretar SAD-a Majkl Pompeo poručuje da Sjedinjene Države osuđuju ruski sajber napad na Gruziju i poziva Rusiju da odmah prekine sa svim sličnim aktivnostima,

Ministar spoljnih poslova velike Britanije Dominik Rab smatra da su ruski napadi “poptuno neprihvatljivi” i da su imali nameru da ugroze gruzijski suverenitet i unesu razdor u društvo.

Moskva negira optužbe i trvdi da se nije mešala, a niti će, u unutrašnja pitanja Gruzije.

Gruzijske vlasti ovaj napad smatraju ugrožavanjem nacionalne bezbednosti, nakon kratkog rata između Gruzije i Rusije koji se dogodio 2008. godine u Južnoj Osetiji.

XS
SM
MD
LG