Dostupni linkovi

Diplomate SAD kvare đake, kažu ruski zvaničnici


Đaci u Tomskoj oblasti uče engleski. "Verujemo da treba nastaviti programe koji pomažu da se Amerikanci i Rusi bolje razumeju", rekao je Entoni Gadfri iz ambasade SAD u Moskvi

Konzulat Sjedinjenih Američkih Država je organizovao različite kulturne i obrazovne događaje u ruskom gradu Jekaterinburgu, uz aktivnu kampanju na društvenim medijima.

Postoje, međutim, naznake da su vlasti u Jekaterinburgu pokrenule kampanju da se ograniči rad konzulata SAD na zbližavanju, limitirajući američkim diplomatama i posetiocima pristup školama i univerzitetima u tom gradu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pismo poslato obrazovnim institucijama u Jekaterinburgu koje je potpisao regionalni ministar obrazovanja Juri Biktuganov 30. maja, čiju je kopiju objavio 6. juna ruski mediji 66.ru, nalaže školama da suspenduju saradnju s konzulatom SAD.

"Generalni konzulat Sjedinjenjih Američkih Država u Jekaterinburgu sprovodi programe koji stvaraju opasnost da se obrazuje negativni imidž društveno-politčkih processa u Ruskoj Federaciji", piše u pismu čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi.

Ministarstvo je navelo da programi zbližavanja, kao što su Dan mladih diplomata i kurs konverzacijskog engleskog za Ruse, "imaju destruktivan karakter po društveno-politički život u zemlji".

Učešće đaka i nastavnika iz škola u regionu u tim programima je "nepoželjno", zaključuje pismo.

Predstavnik regionalnog Ministarstva obrazovanja rekao je 6. juna za 66.ru da su, mada ministarstvo ne može potvrditi autentičnost pisma, đaci i roditelji ranije ulagali žalbe zbog događaja u organizaciji konzulata SAD.

U navedenom komentaru nije objašnjeno kakve žalbe je ministarstvo dobijalo.

U izjavi ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, zamenik šefa misije ambasade SAD u Moskvi Entoni Gadfri (Anthony Godfrey) izgleda je aludirao na atmosferu staljinističkog vremena.

"To zvuči kao reči koje su mogle biti napisane u 30-tim godinama 20. veka, ne u 21. veku", rekao je on povodom pisma.

"Voleo bih da ljudi sami pročitaju pismo i sami donesu sud", rekao je on. "Prosto ne mogu razumeti kako obrazovana osoba u 21. veku može napisati da kursevi kreativnog pisanja i konverzacijskog engleskog - citiram - 'imaju destruktivan karakter po društveno-politički život u našoj zemlji'".

Gadfri je rekao da konzultat u Jekaterinburgu organizuje razne događaje koji su popularni među Rusima i "pružaju šansu ruskim đacima i svim ostalima da nauče više o SAD i usavrše svoj engleski".

"Verujemo da treba nastaviti programe koji pomažu da se Amerikanci i Rusi bolje razumeju", rekao je Gadfri.

Nije jasno u kojoj će meri instrukcije ministarstva uticati na mogućnost konzulata da nastavi rad na zbližavanju u regionalnim školama.

Američki generalni konzul u Jekaterinburgu Pol Karter (Paul Carter) kritikovao je odluku i izrazio nadu da će programi biti nastavljeni.

"U vreme kada lideri SAD i Rusije nastoje da nađu načine da poboljšaju odnose između naših zemalja i oblasti uzjamno korisne saradnje, ova odluka je posebno škodljiva", rekao je on, preneo je Interfaks.

XS
SM
MD
LG