Dostupni linkovi

Petnaest godina nakon ubistva ruske novinarke Ane Politkovske


Ana Politkovska: "Vraćamo se u sovjetski ponor, u informacijski vakuum koji ispisuje smrt iz našeg neznanja", napisala je 2004. godine. (Berlin, 28. januar 2003.)
Ana Politkovska: "Vraćamo se u sovjetski ponor, u informacijski vakuum koji ispisuje smrt iz našeg neznanja", napisala je 2004. godine. (Berlin, 28. januar 2003.)

Nataša Zotova je bila deveti razred kada je Ana Politkovska, istraživačka novinarka koja prelama put u nezavisnim novinama Novaja gazeta, ubijena iz vatrenog oružja u svojoj zgradi u Moskvi 7. oktobra 2006.

"Ubrzo nakon toga, Novaja gazeta počela se pojavljivati u našem poštanskom sandučiću", napisala je Zotova, koja je nastavila raditi u novinama, a sada radi za BBC, na Facebooku tokom nedavnog virtualnog flash moba u kojem su novinari opisali svoj put do profesije i zabrinutost zbog stanja ruskog novinarstva pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Kasnije mi je majka rekla da se, kad je čula za ubistvo, jako naljutila: 'Htjela sam učiniti barem nešto."

Tako se pretplatila na novine, iz kojih je tinejdžerka Nataša saznala za nasilno potisnute demonstracije, krivotvorene izbore i druge aspekte života pod Putinovom vlašću koji su se rijetko pojavljivali na državnoj televiziji. Rođen je njen san da krene stopama Politkovske u Novaju gazetu.

Politkovska je imala 48 godina kada je ubijena na Putinov 54. rođendan. U karijeri koju su pratili prijetnje smrću i navodni pokušaji trovanja, stekla je reputaciju svojim humanim izvještavanjem o kršenjima ljudskih prava, posebno u čečenskoj republici Sjeverni Kavkaz i otvorenom kritikom Putina.

"Vraćamo se nazad u sovjetski ponor, u informacijski vakuum koji ispisuje smrt iz našeg neznanja", napisala je u svojoj knjizi Putinova Rusija iz 2004. godine.

"Ostaje nam samo internet na kojem su informacije i dalje slobodno dostupne. Za ostalo, ako želite nastaviti raditi kao novinar, to je potpuna servilnost Putinu. U protivnom, to može biti smrt, metak, otrov ili suđenje - šta god naše posebne službe, Putinovi psi čuvari, smatraju prikladnim."

Petnaest godina nakon njene smrti, Putin i dalje čvrsto kontroliše rusku politiku, a novinari kažu da je ocjena Politkovske o stanju nezavisnog novinarstva bila precizna.

XS
SM
MD
LG