Dostupni linkovi

Sud u Moskvi odbacio žalbu novinara Volstrit džurnala na pritvor


Američki novinar Evan Gerškovič na sudu u Mooskvi, 26. mart 2024.
Američki novinar Evan Gerškovič na sudu u Mooskvi, 26. mart 2024.

Sud u Moskvi u utorak je odbacio žalbu zatvorenog američkog novinara Evana Gerškoviča (Gershkovich) na produženje pritvora do 30. juna.

Predmetni Sudija rekao je da odluka od 26. marta, kojom je Gerškoviću produžen pritvor do 30. juna, "treba da ostane nepromenjena".

Novinar Volstrit džurnala (The Wall Street Journal), koji je proveo više od godinu dana iza rešetaka pod optužbom za špijunažu, izgubio je više žalbi u kojima je tražio da mu se ukine pritvor pre suđenja.

Ovaj 32-godišnji američki državljanin uhapšen je krajem marta 2023. u Jekaterinburgu dok je bio na novinarskom zadatku.

Ruske vlasti nisu pružile dokaze u prilog optužbama za špijunažu, koje su Volstrit džurnal i američka vlada oštro odbacile. Oni navode da je Gerškovič samo radio svoj posao akreditovanog izveštača kada je uhapšen.

Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi (Lynne Tracy) rekla je u martu nakon što je Gerškoviču produžen pritvor pre suđenja da se u njegovom slučaju "radi o korišćenju američkih građana kao piona za postizanje političkih ciljeva".

Američki Stejt department saopštio je u decembru da je Moskva odbila značajnu ponudu da se obezbedi oslobađanje Gerškoviča i Pola Vilana (Paul Whelan), još jednog Amerikanca koji je zatvoren u Rusiji po optužbi za špijunažu.

Ruske vlasti u zatvoru drže i američku državljanku Alsu Kurmaševa, novinarka RSE koja je uhapšena u Kazanju prošlog oktobra i optužena da se nije registrovala kao strani agent i da je širila neistine o ruskoj vojsci.

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Pre hapšenja, Kurmaševoj, kojoj preti kazna do 10 godina zatvora ako bude proglašena krivom, oduzet je pasoš kada je došla u Rusiju da se stara o svojoj starijoj majci. RSE i vlada SAD navode da su optužbe protiv nje osveta zbog njenog rada.

Ruski zvaničnici ćute o pregovorima kojim bi Amerikanci bili oslobođeni. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u više navrata rekao da, iako se "određeni kontakti" o razmenama nastavljaju, oni "moraju da se obavljaju u apsolutnoj tišini".

Veruje se da Rusija traži oslobađanje Vadima Krasikova, koji je u Nemačkoj 2021. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Zelimhana Hangošvilija, gruzijskog državljanina čečenskog porekla koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i kasnije tražio azil u Nemačka.

Ruski predsednik Vladimir Putin, upitan u februaru o oslobađanju Gerškoviča, izgleda da je mislio o Krasikovu, kada je govorio o čoveku kojeg je zatvorio saveznik SAD zbog "likvidacije bandita" koji je ubija ruske vojnike tokom separatističkih borbi u Čečeniji.

Uz izveštaje AFP-a, Reutersa i AP-a

XS
SM
MD
LG