Dostupni linkovi

Ruse koji odlaze iz Rusije na pasoškoj kontroli čekaju neprijatnosti


Mnogi Rusi koji su nedavno otišli iz svoje domovine prijavili su neprijatna ispitivanja na pasoškoj kontroli. (arhivska fotografija)

Pišu: Robert Coalson i Marina Aronova

"Kada sam odlazio iz Rusije, nisam bio siguran da radim pravu stvar", rekao je 28-godišnji Artjom Saprikin, IT stručnjak iz Ufe, glavnog grada ruskog regiona Baškortostan. "Sada sam siguran."

Saprikin koji je 15. marta otišao iz Rusije predsednika Vladimira Putina u Jermeniju, jedan je među desetinama hiljada Rusa koji su napustili svoju domovinu od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Na primer, vlada Gruzije je saopštila da je više od 30.000 Rusa stiglo u tu zemlju od početka rata; Turska je izvestila da je više od 14.000 Rusa došlo u tu zemlju u prve tri nedelje od početka borbi.

"Glavni razlog", rekao je za RSE Saprikin, "bilo je saznanje da Rusija nema budućnost. Svestan sam toga već dugo, ali sam odlagao konačnu odluku. A s izbijanjem rata shvatio sam da je situacija u zemlji mnogo gora nego što sam mislio".

Od invazije na Ukrajinu 24. februara, mnogi Rusi koji emigriraju prijavili su neprijatna iskustva tokom prolaska kroz pasošku kontrolu na izlasku iz zemlje. Na specijalnom Telegram kanalu pod nazivom Kontrola pasoša iz Ruske Federacije 2022, desetine putnika izveštavaju da su doživeli duga ispitivanja. Mnogi su morali da otključaju svoje telefone i kompjutere i gledaju kako operativci Federalne službe bezbednosti (FSB) čitaju njihove lične poruke.

"Iz iskustva mojih prijatelja znao šta me čeka na izlasku ", rekao je Saprikin. "Oni su već doživeli potpuni potres."

Saprikin je rekao da se unapred pripremio – kupio je povratnu kartu, neke podatke šifrovao, obrisao što je moguće više, a neke prebacio na oblak.

"Ukratko, pobrinuo sam se da ništa ne dovedu u pitanje", rekao je. "Iz šale sam na telefonu instalirao aplikaciju za (rusku društvenu mrežu) Odnoklasniki i napunio je uputstvima za pravljenje kiselog kupusa i popravke u kući."

Čim su graničari saznali da je IT stručnjak, Saprikin je izvučen iz reda radi ispitivanja.

'Vi volite Putina, zar ne?'

Nakon što mu je pregledan telefon, rekao je on, agent ga je pitao šta misli o ratu u Ukrajini. Poslednje pitanje, međutim, iznenadilo je Saprikina.

"Taj zombi me gleda u oči umiljato kao štene i kaže: 'Ali ti voliš Putina, zar ne?'", priseća se Saprikin. "Na ostala pitanja sam imao pripremljene odgovore, ali ovo nisam očekivao. Rekao sam: 'Ne volim nikoga. Čak ni moju majku ili moju baku. Ja sam mizantrop. Tako sam rođen i ne mogu ništa da uradim povodom toga.' I tu je bio kraj pitanjima."

Red na pasoškoj kontroli na moskovskom međunarodnom aerodromu Domodedovo. (arhivska fotografija)
Red na pasoškoj kontroli na moskovskom međunarodnom aerodromu Domodedovo. (arhivska fotografija)

Saprikinu je tada naređeno da isprazni svoju torbu na stolu. Agent je sve sakupio i izašao iz sobe. U narednih 40 minuta, najstrašniji scenariji su mu prolazili kroz glavu, rekao je on. Na kraju su ga pustili da prođe.

Takva ispitivanja i pretresi su nezakoniti po ruskim zakonima, rekla je advokatica za ljudska prava Aljona Saveljova iz nevladine organizacije Rusija iza rešetaka.

"Bez ovlašćenja da ispituju ljude ili vrše lične pretrese – uključujući telefone – agenti to zovu 'razgovori'", objasnila je Saveljova. "Kao da nije bilo pretresa, a vi ste im samo svojevoljno pokazali svoj telefon. Ne pišu nikakav izveštaj. Kao da nije bilo saslušanja. Samo su vam postavljali pitanja o politici, o tome šta mislite o sukobu sa našim komšijama. Naravno, sve je to protivzakonito."

Advokat Ivan Pavlov, koji vodi nevladinu organizaciju Prvo odeljenje, dodao je da granični agenti takođe vrše pritisak na putnike "neformalnim sredstvima ucene".

Advokat Ivan Pavlov (arhivska fotografija)
Advokat Ivan Pavlov (arhivska fotografija)

"Mogu da vas drže na pasoškoj kontroli toliko dugo da jednostavno propustite let", rekao je on. "Rusi sada imaju probleme s kartama i novcem. Ako je neko u opasnosti da izgubi kartu koja ga je koštala 50.000 rubalja (460 evra), naravno da će im pokazati šta god traže da vide."

Četrdesetsedmogodišnja Julija, koja je tražila da bude identifikovano samo imenom, otišla je iz Rusije u Tursku s moskovskog aerodroma Domodedovo 12. marta sa suprugom i ćerkom školskog uzrasta. Njen muž je izdvojen u redovima za pasošku kontrolu i nije se pojavio s druge strane, rekla je Julija za RSE.

Kasnije je saznala da je njen suprug izvučen iz reda kada je rekao agentu da radi u banci.

"Odveden je u zasebnu sobu", rekla je Julija. "Tamo su bila dva muškarca u civilu. Prvo što su uradili je da su uzeli njegov telefon i krenuli da ga pretražuju."

'Kao večnost'

Kao i Saprikin, Julija i njen suprug bili su upozoreni na pretrese i izbrisali su sve što bi moglo da deluje sumnjivo – posebno razgovore s Julijinom sestrom, koja živi u Černihivu, ukrajinskom gradu pod opsadom ruskih trupa.

"Tamo smo izneli dovoljno emotivnih stvari da bi mogli da nas zatvore do kraja života", rekla je Julija.

Prvo pitanje koje je postavljeno Julijinom suprugu, prema njenim rečima, bilo je zašto je izbrisao sve svoje razgovore: "Šta ste pokušali da sakrijete?", citirala je njihove reči.

Agenti su ga ispitivali oko sat vremena.

"Mislim da nas je spasilo samo to što smo kupili povratne karte", rekla je Julija.

"Kada se pojavio s pasošem, ruke su mu se tresle", priseća se Julija. "Bio je bled kao kreč. Uplašila sam se da je dobio moždani udar. Tek pošto je povratio kontrolu nad sobom, mogao je da mi kaže šta se dogodilo. Taj sat ispitivanja mu se činio kao čitava večnost."

Ona je dodala da nisu nameravali da emigriraju zauvek kada su odlazili iz Rusije, već samo da promene okolnosti "pre nego što siđem s uma".

"Tako nas je ispratila otadžbina", rekla je. "Puno joj hvala. Htelo smo samo da odemo na odmor, ali sada, da budem sasvim iskrena, ne znam da li vredi da se vraćamo. Nisu čak ni proglasili vanredno stanje, a tako se ponašaju prema ljudima. A šta će se desiti ako to uvedu? Da li će ljude staviti uza zid zbog najmanje sumnje?"

Ruslan, koji je tražio da se njegovo prezime ne objavi, otišao je iz Moskve u Tursku 5. marta. On je za RSE rekao da mu je supruga Ukrajinka i da njeni rođaci žive u toj zemlji.

"Pa kakav odnos mogu da imam prema ovom ratu", rekao je on. "I definitivno nemam nameru da idem tamo da umrem za 'Putlera'."

Kada je prolazio pasošku kontrolu, agent je tražio da vidi njihove povratne karte. Čim su mu priznali da ih nemaju, on i njegova supruga su izvedeni iz reda i odvedeni u sobu za ispitivanje.

"U sobi su bila dva muškarca u odelima", rekao je on. "Nisu se predstavila."

Posle nekoliko pitanja, tražili su da vide Ruslanov telefon.

"Pregledali su ga oko 10 minuta", rekao je on. "Čitaju sve – SMS poruke, istoriju brauzera, pretplate, pa čak i istoriju mojih 'lajkova'. Bili su veoma temeljni. Imao sam nepročitanu poruku od moje majke i oni su je pročitali."

Agenti su ga pitali kojim organizacijama pripada, da li je donirao novac ili prebacio neka sredstva u Ukrajinu. Pitali su o stavu prema "tekućim političkim događajima" i kako razlikuje lažne vesti od istine.

"Pokušao sam da odgovaram kratko i precizno ne ulazeći u detalje", rekao je on. "Znao sam da je to provokacija i pokušavali su da me poremete, da me nateraju da izgubim samokontrolu".

Ruslanova supruga je detaljno ispitivana o njenoj porodici u Ukrajini i njenim kontaktima s rođacima.

"Poslednje pitanje je bilo smešno", rekao je Ruslan. "Da li su vaša prava u Rusiji povređena zbog vaše nacionalnosti?" Moja žena je odgovorila: 'Žena u redu ispred mene s ruskim pasošem je puštena bez ijednog pitanja, ali ja sedim ovde s vama već pola sata. Kažite vi da li su moja prava povređena'."

Posle još 20 minuta, paru je dozvoljeno da prođe do čekaonice.

"Tamo je bilo mnogo porodica s psima i mačkama", rekao je Ruslan. "Bilo je odmah očigledno da ovi ljudi ne idu na odmor na nedelju dana."

"Mislim da su to razumeli i momci koji su nas ispitivali", dodao je on. "Ali nisu imali ovlašćenje da nas zaustave. Još nisu dobili naređenje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG