Dostupni linkovi

Prerušen u bolničara, očajni Rus ušao na COVID odeljenje da pomogne baki na samrti


Julija Jemeljšina, baka Sergeja Samborskog
Julija Jemeljšina, baka Sergeja Samborskog

Pišu: Sanija Jusupova i Robert Coalson

Sergej Samborski bio je očajan kada je čuo od pacijenta na infektivnoj bolnici u gradu Tomsk u Sibiru da njegova 84-godišnja baka, koja ima Alchajmerovu bolest, u izolacionom odeljenju za COVID-19 ne dobija potrebnu hranu ili negu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Molio je bolničke radnike da sam brine o svojoj baki, ali su odbili da ga puste u zabranjenu "crvenu zonu" bolnice.

Zato je uradio jedino što mu je palo na pamet kako bi pomogao ženi koja ga je podizala od detinjstva: obukao je zaštitnu opremu bolničkih radnika i otišao da vidi svoju baku Juliju Jemeljašinu. Ispod odeće je švercovao pelene za odrasle, specijalne obloge za rane od ležanja i hranu koja može da se daje intravenozno. U zatvorenu zonu ušao je iznenađujuće lako. "Nije bilo obezbeđenja", rekao je za RSE i dodao da ga je šokiralo ono što je tamo video.

"Ušao sam na odeljenje i pitao gde se nalazi pacijentkinja", priseća se on. "Rekao sam im da sam s drugog odeljenja, i ušao sam. Moja baka je ležala u lokvi mokraće i izmeta. U ustima joj je bilo ostatka od povraćanja, a maska s kiseonikom bila je na čelu."

Kasnije je Samborski na društvenim mrežama objavio šokantni video odlaska u bolnicu, na kojem se vidi onesvešćena Jemeljašina prekrivena modricama i ranama kako leži na dušeku natopljenom urinom.

Ni bolnica ni regionalni sekretarijat za zdravlje nisu komentarisali slučaj.

Prilikom trećeg odlaska u crvenu zonu, doktor je počeo da ga pažljivo propituje, posle čega je otkriven i izbačen. Osećao je da mu je preostala samo još jedna stvar da uradi.

"Odmah sam shvatio da moram da idem u Moskvu ako želim da spasim baku", rekao je on. "Nije imalo smisla ići kod tužioca u Tomsku".

Direktor bolnice za infektivne bolesti Br. 2 (MSČ-2) u Tomsku Aleksandar Holopov istaknuta je ličnost u toj oblasti i bivši je šef regionalnog sekretarijata za zdravlje.

"Svi oni znaju Holopova i ponovo bi ga pokrivali", rekao je Samborski. "Jedina nada su mi bili savezni tužioci. Hteo sam čak i do predsednika. Prijavio sam Istražnom komitetu nepravilnosti u radu bolnice".

Holopov je u julu 2020. smenjen s mesta šefa regionalnog sekretarijata za zdravlje posle skandala s objavljivanjem fotografija iz mrtvačnice u Tomsku na kojima su novinari navodno pokazivali vreće s telima preminulih od COVID-19 iz MSČ-2 a za koje nije prijavljeno da su umrli od korona virusa. Guverner Tomske oblasti Sergej Žvačkin u saopštenju posle otpuštanja Holopova naveo je da je doktor odgovoran za "organizacioni nered u tako važnom objektu".

Žvačkin je u martu, međutim, izgleda promenio mišljenje i imenovao Holopova za šefa MSČ-2.

"Ovu instituciju mora da vodi osoba sa značajnim iskustvom u praktičnoj zdravstvenoj zaštiti, sposobna da snosi odgovornost i koja uživa poštovanje svojih kolega", rekao je guverner. "Mislim da (Holopov) ispunjava te kriterijume".

U septembru, manje od mesec dana pre nego što je Samborski odlazio u bolnicu da poseti baku, lekari MSČ-2 objavili su otvoreno pismo Žvačkinu optužujući Holopova da loše upravlja bolnicom i tražili njegovu smenu.

Lekari su tvrdili da je Holopov užasno smanjio broj zaposlenih i da je doneo druge odluke koje su ugrozile kvalitet nege u bolnici.

"Sada je Holopov potpuno zauzet predizbornom kampanjom", napisali su lekari, misleći na parlamentarne, regionalne i lokalne izbore u septembru, "promovišući svoju kandidaturu i radeći na samopromociji dok sve (poslove) delegira svojim zamenicima".

Iskustvo Samborskog u MSČ-2 odražava navode lekara.

"Holopov je organizovao bolnicu tako da jednostavno nema ko da radi", rekao je on za RSE. "Nema pelena, nema odgovarajuće posteljine, nema medicinskih sestara koje bi vodile evidenciju o lekovima. Nema čak ni ko da hrani pacijente."

"Moja baka je bila na tečnoj hrani", dodao je on. "Prvog dana kada sam otišao kod nje, pojela je jednu četvrtinu svoje norme. Dva dana kasnije je prebačena na drugo odeljenje gde uopšte nije jela jer je nisu hranili intravenozno, već kašikom, što nije mogla. Moguće je i da jednostavno gladuje na smrt pošto što su me 'razotkrili' i izbacili."

Stanovnik Tomska Sergej Samborski
Stanovnik Tomska Sergej Samborski

Samborski se vratio u Tomsk iz Moskve 29. oktobra, ali nije mogao da poseti svoju baku. Umesto toga, uprava bolnice je od njega tražila da odvede baku i potpiše izjavu o odbijanju nege, iako se ona i dalje lečila od upale pluća i imala visoku temperaturu. Samborski je to odbio.

Sledećeg dana, stanje Jemeljšine se pogoršalo. Odvedena je na intenzivnu negu i stavljena na respirator. Umrla je kasnije tog dana od "infekcije korona virusom, upale pluća, akutnog zatajenja srca i pluća", navodi se u bolničkom izveštaju.

Za Samborskog su, međutim, problemi tek počeli.

Posle njegovog povratka u Tomsk, saopšteno je da su federalni tužioci otvorili istragu protiv rukovodstva bolnice zbog sumnje da je "profesionalni nemar doveo do smrti". U nedelju, 31. oktobra, u 18 časova, Samborski je pozvan u tomski ogranak Istražnog komiteta da ponovi svoju priču kao svedok.

"Bio sam spreman za to", rekao je on i dodao da je poveo advokata jer je očekivao neprijateljski stav lokalnih tužilaca. "Na kraju je sprečio mnoge pokušaje kršenja mojih prava".

Samborski je rekao da su tužioci iznova i iznova postavljali ista pitanja i da je saslušanje trajalo više od tri sata.

"Tokom 'razgovora' implicirali su da je snimak koji sam napravio u bolnici i koji je izazvao takvo negodovanje javnosti 'montiran' da bi se 'diskreditovalo Ministarstvo zdravlja", rekao je on.

Otprilike u isto vreme, rekao je Samborski, saznao je da su "neki novinari" posetili njegov rodni grad i pitali lokalne stanovnike o njemu.

"Iz njihovih pitanja se moglo zaključiti da su hteli da saznaju nešto loše o meni", rekao je on i dodao da ga pojedini lokalni mediji optužuju da diže "frku" zbog bolesti i smrti bake.

Ipak, Samborski je rekao da namerava da nastavi s naporima da se podignu krivične prijave protiv Holopova i dežurnog lekara.

"Sve što sam pokušavao da uradim je da spasem život jedne osobe", rekao je on. "Ona me je podizala umesto majke. Šta bi bila poenta 'frke'?"

"Izgubio sam posao kao zavarivač kada je moj video izazvao skandal", dodao je on. "Pozvali su mog šefa i pretili mu da me otpusti. Sada sahranjujem baku o svom trošku. Na kraju, nisam mogao da je spasim."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG