Dostupni linkovi

Ruska policija uhapsila troje saradnika zatvorenog opozicionara Navaljnog


Zahar Sarapulov (arhivska fotografija
Zahar Sarapulov (arhivska fotografija

Ruska policija privela je troje bivših regionalnih koordinatora predizbornog tima Alekseja Navaljnog na ispitivanje usred kontinuiranog pritiska na saradnike zatvorenog opozicionog lidera.

Dom Zahara Sarapulova, koji je bio na čelu irkutskog sjedišta Navaljnijeve mreže regionalnih predizbornih grupa, pretresen je rano ujutro 28. decembra, a Sarapulov je pritvoren od strane Istražnog komiteta.

Istog jutra izvršena je racija u sjedištu zabranjenog Pomorskog pokreta u Tomsku, a njegova bivša šefica Ksenija Fadejeva zadržana je u svojoj vikendici i odvedena na ispitivanje.

U Saratovu je priveden i regionalni koordinator Andrej Gorodecki, javljaju servis Radija Slobodna Evropa (RSE) na ruskom jeziku.

Andrej Gorodetski (arhivska fotogafija)
Andrej Gorodetski (arhivska fotogafija)

Nejasno je da li je prijavljena racija sprovedena protiv Vadima Ostanina, četvrtog saradnika Navaljnog i bivšeg šefa njegove kancelarije u Barnaulu, rezultirala njegovim pritvaranjem ili optužbama.

Leonid Volkov, koji je među nekoliko saradnika Navaljnog koji su ove godine pobegli iz Rusije pod pritiskom ruskih vlasti, opisao je situaciju kao "ogromnu katastrofu" u objavi na svom Telegram kanalu 28. decembra.

Volkov je napisao da su i Sarapulov i Fadejeva, predstavnica u gradskom vijeću Tomska, ranije odbili njegov savjet da napuste zemlju.

RSE servis na ruskom jeziku javlja da je obojici pritvorenika omogućen pristup advokatima, kojima nije bilo dozvoljeno da otkriju detalje slučajeva svojih klijenata.

Ksenija Fadejeva (arhivska fotografija)
Ksenija Fadejeva (arhivska fotografija)

Fadejeva je osumnjičena da je koristila svoj službeni položaj u vezi sa organizacijom ekstremističke grupe, za koju je zaprijećena kazna do dvije godine zatvora, javila je agencija TV2.

TV2 je takođe izvestila da će Fadejeva verovatno biti prebačena u Moskvu na ispitivanje, a osumnjičena je i za učešće u neprofitnoj organizaciji koja krši ličnost i prava građana, što je takođe kažnjivo zatvorom.

Sapulova i Gorodecki su takođe navodno privedeni pod sumnjom da su koristili svoj službeni položaj za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj organizaciji.

Ruske vlasti su u junu proglasile Navaljnijevu Fondaciju za borbu protiv korupcije i njegov politički pokret ekstremističkim organizacijama i raspuštene.

U novembru je pokrenut krivični postupak protiv šefice regionalnog ureda tima Navaljnog u Ufi, Lilije Čaniševe, koja je optužena za stvaranje i upravljanje ekstremističkom organizacijom. Čaniševoj je prošle sedmice određeno zadržavanje u istražnom zatvoru do 9. aprila.

Lilija Čaniševa
Lilija Čaniševa

Sam Navaljni je u zatvoru od februara nakon što je uhapšen mesec dana ranije po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde je bio na lečenju od skoro smrtonosnog trovanja nervnim agensom tipa Novičok za koji kaže da ga je naredio ruski predsednik Vladimir Putin.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

Nekoliko opozicionih lidera i saradnika ovog kritičara Kremlja optuženo je za osnivanje ekstremističke grupe. Mnogi njegovi bliski saradnici, uključujući advokaticu Ljubov Sobol, pobjegli su iz zemlje pod pritiskom ruskih vlasti.

XS
SM
MD
LG