Dostupni linkovi

Ruska prijetnja komunikacionom kablu


Komandant zračnih snaga Velike Britanije upozorio je da Rusija predstavlja veliku prijetnju NATO zemljama jer bi mogla napasti podvodni komunikacioni kabal ispod Atlantika koji je ključan za međunarodnu trgovinu i internet.

Naime, prema riječima šefa vazduhoplovstva, maršala sir Stuarta Peacha, primjećeno je da se ruski brodovi redovno kreću na Atlantiku u blizini kabla preko kojeg se obavlja komunikacija između SAD i Evrope, te širom svijeta.

Bristanski maršal Peach, koji je u septembru imenovan za predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, rekao je da je Rusija nastavila da razvija nekonvencijalne metode ratovanja. Kaže da su prijetnje poput ove za podvodni kabal za komunikaciju naznaka da Velika Britanija i njeni saveznici treba da pariraju ruskoj mornarici u smislu modernizacije naših flota.

"Postoji novi rizik za naš prosperitet i način života, za kablove koji su ukršteni na našim podmorskim putevima - poremećaj koji bi u slučaju kidanja kabla ili njegovog uništenja, odmah i katastrofalno, prekinuo i međunarodnu trgovinu i internet", rekao je sir Stuart Peach na Institutu ujednjenih kraljevskih službi.

Ovo upozorenje vojnog zvaničnika Ujedinjenog kraljevstva (UK) i NATO-a stiže odmah nakon što je nevladina organizacija desnog centra Razmjena politike (Policy Exchange), izdala izvještaj u kojem su naveli da se 97 posto globalne komunikacije i 10 triliona dolara dnevnih finansijskih transakcija obavlja preko tih kablova.

BBC navodi da je u istom izvještaju procijenjeno da se radi o sistemu od 213 nezavisnih kablovskih sistema u dužini od 877.212 kilometara. Takođe se navodi da, zbog izostanka formalnog vlasništva neke države nad tim kablovskim sistemom, kablovi nemaju valjanu zaštitu u međunarodnom pravu.

Izvještaj, čiji je autor konzervativni britanski poslanik Rishi Sunak, citira zvaničnike američkih obavještajnih službi koji su naveli da ruske podmornice "agresivno operišu" u blizini kablova na Atlantiku.

Sunak je naveo da je kada je Rusija aneksirala Krim 2014. jedan od prvih poteza bio presjecanje glavnog kabla koji ih je povezavao sa ostatkom svijeta.

I pored upozorenja Peacha i Sunaka, ruski brodovi jednostavno se mogu angažovati za prisluškivanje i presretanje komunikacija preko kabla da bi sakupljali obavještajne podatake, kao što Amerikanci i Britanci odavno čine, umjesto da pokušavaju presjeći ili poremetiti komunikacije, navodi britanski The Guardian.

General Peach: Postoji novi rizik za naš prosperitet i način života
General Peach: Postoji novi rizik za naš prosperitet i način života

U pozadini ovog upozorenja šefa britanskih zračnih snaga i predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, maršala Peacha, su predloženi rezovi za britanske oružane snage, uključujući i redukciju broja marinaca sa 7.000 na 6.000, te ukidanje amfibijskih brodova za slijetanje, što bi vladin kabinet trebalo da predloži početkom sljedeće godine.

Maršal Peach je ova smanjenja opisao kao spekulacije i umjesto toga govorio o redukciji na mjestima gdje se britanske snage međusobno preklapaju.

"Kao odgovor na prijetnju koju predstavlja modernizacija ruske mornarice - i nuklearnih i konvencionalnih podmirnica i brodova - Velika Britanija i drugi atlantski NATO saveznici moraju da postave prioritetne misije i zadatke u cilju da zaštite pomorske linije komunikacije", naveo je.

Velika Britanija, SAD i druge NATO članice stalno upozoravaju na rusku prijetnju invazijom na Krimu. Iako invazija Rusije i punoj formi na balstičke države ili negdje na istoku Evrope nije za očekivanje, ruski lider Vladimir Putin uporno i stalno polušava da nametne svoju zemlju na svjetskoj sceni, piše The Guardian.

Osim konvencionalog vojnog miješanja u Siriji, Rusija se optužuje za vođenje hibridnih ratova, uključujući i sajbernapade, sa ciljem destabilizacije NATO-a.

Maršal Peach je naveo da su borbe na istoku Ukrajine 2014. preplašile NATO planere. Kako kaže, ruska artiljerija, radeći sa dronovima, zbrisala je dvije brigade ukrajinske armije za nekoliko minuta. Takođe je citirao kako su britanski borbeni avioni tipa "tajfun" presreli ruske vazdušne operacije u blizini britanskog zračnog prostora, te je naveo da je UK osigurala planove za podršku Rumuniji i Estoniji.

"Na to mislim kad kažem da Britanija igra vodeću ulogu u NATO-u i da je esencijalno za našu sigurnost da održavamo našu poziciju, dok Rusija modernizuje svoje snage i pokazuje vojne moći sa velikim i rizičnim apetitom za ostvarivanje svojih nacionalnih interesa", zaključio je zvaničnik Britanije i NATO-a.

Britanski avioni "tajfun" su presreli ruske vazdušne operacije u blizini britanskog zračnog prostora
Britanski avioni "tajfun" su presreli ruske vazdušne operacije u blizini britanskog zračnog prostora

Urednik za pitanja odbrane u BBC-u Jonathan Beale u analizi ovim povodom navodi da strah da će Rusija presjeći, poremetiti ili prisluškivati podmorsku komunikaciju stalno raste. Šefovi u obavještajnim i snagama odbrane vide ne samo povećane ruske aktivnosti sa podmornicama, već i spremnost da upotrijebi nekonvencionalne asimetrične metode ratovanja.

Maršal Peach je, da bi naglasio tu prijetnju, priznao da su Britanija i njene NATO saveznice loše pripremljene za mogućnost nekog takvog napada.

BBC navodi da su uočene povećane aktivnosti ruskih podmornica na Sjevernom Atlantiku, naročito u takozvanoj oblasti GIUK (Grenland, Island i UK). Britanija savim sigurno nema dovoljno brodova, podmornica i aviona da bi organizovali konstantno nadgledanje, navodi Beale i dodaje da se, dok ne dobiju nove pomorske avione tek u narednoj dekadi, moraju osloniti na NATO za nadziranje ruskih podmornica.

BBC citira i bivšeg vojnog šefa NATO-a, admirala Jamesa Stavridisa, koji je nedavno rekao:

"Mi smo dozvoli da ta vitalna infrastruktura postane sve ranjivija i to je nešto što treba sve da nas brine."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG