Dostupni linkovi

Ruski ministar kaže da su veze Velike Britanije i Rusije 'blizu nule'


Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu između predsednika Vladimira Putina i šefa siplomatije Sergeja Lavrova.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu između predsednika Vladimira Putina i šefa siplomatije Sergeja Lavrova.

Rusija će odgovoriti "u najskorije vreme" na kontrapredloge Sjedinjenih Država i NATO-a o evropskoj bezbednosti, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu svom britanskom kolegi Benu Wallaceu na sastanku u Moskvi, prenosi Rojters pozivajući se na Interfaks.

Moskva je zahtevala da Vašington i Brisel garantuju da NATO nikada neće dozvoliti da se Ukrajina pridruži bloku. Oni su to odbili, ali su poslali svoje predloge Rusiji.


Šojgu je pozvao Zapad da prestane da isporučuje oružje Ukrajini i rekao da Rusija nije ta koja je kriva za rastuće tenzije u Evropi. Takođe je rekao da želi da zna zašto London šalje specijalne snage u Ukrajinu.

Šojgu je tokom sastanka sa britanskim kolegom rekao da su veze Moskve sa Londonom na niskom nivou.

"Nažalost, nivo naše saradnje je blizu nule i uskoro će preći u negativu, što je nepoželjno", rekao je Šojgu u izjavi koju su prenele ruske novinske agencije.

On je izjavio da se nada razgovorima "bez ikakve eskalacije i još većeg podizanja temperature" u odnosima između Rusije i NATO bloka.

Šojgu je, takođe, optužio Zapad da je Ukrajinu "natrpao" oružjem. "To dolazi sa svih strana i to se radi javno. Nije sasvim jasno zašto", rekao je on.

Wallace: Oružje nije pretnja Rusiji

Obraćajući se novinarima nakon razgovora, Wallace je napomenuo da su protutenkovske rakete koje je Britanija poslala Ukrajini odbrambeno taktičko oružje koje ne predstavlja pretnju nijednom susedu osim ako ne izvrši invaziju, prenosi AP.

On je rekao da su britanske trupe raspoređene u Ukrajinu kako bi pomogle u obučavanju njene vojske da koristi britansko oružje i da će otići "prilično brzo" nakon što završe tu misiju.

Wallace je razgovore opisao kao "konstruktivne i iskrene" i ukazao na uveravanja svog ruskog kolege da Moskva nema nameru da napadne Ukrajinu.

Ali, on je takođe naglasio da je koncentracija ruskih trupa u blizini ukrajinske teritorije očigledno "izvan normalnih vežbi", objašnjavajući da je oko polovine ruskih kopnenih snaga koncentrisano oko granice sa Ukrajinom.

Ponovo je potvrdio da bi ruska invazija imala "tragične posledice" i naglasio potrebu održavanja kontakata između vojnih snaga kako bi se sprečili incidenti.

"Ono što je neverovatno važno, posebno u ovom trenutku sa preko 100.000 vojnika u visokoj pripravnosti na granicama druge zemlje, je da ne dođemo u poziciju pogrešne procene ili eskalacije", rekao je Wallace.

Britanski ministar, koji je u pratnji načelnika britanskog štaba odbrane Tonija Radakina, sastaće se i sa moćnim načelnikom štaba ruske vojske Valerijem Gerasimovim.


Wallace je poslednji u nizu zapadnih zvaničnika koji je otišao u Moskvu u očajničkom pokušaju da se pronađe diplomatsko rešenje za ukrajinsku krizu.

Rusija ima oko 100.000 vojnika stacioniranih u blizini svojih granica sa Ukrajinom, a Zapad se plaši da bi Kremlj mogao da naredi napad. Rusija odbacuje takvu mogućnost.

Wallaceova poseta dolazi dan nakon što se britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus (Truss) sastala sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi na razgovorima koji su izgledali bezuspešno i završili su međusobnim optužbama.

Odnosi između Londona i Moskve su na istorijskom niskom nivou. Poslednji sastanak britanskog i ruskog ministra odbrane održan je 2013.

XS
SM
MD
LG