Dostupni linkovi

Digitalni istražitelji otkrivaju jačanje ruske vojske blizu Ukrajine


Ruske trupe u januaru stižu u Belorusiju na zajedničke vojne vežbe, što je pojačalo strah od invazije na susednu Ukrajinu.
Ruske trupe u januaru stižu u Belorusiju na zajedničke vojne vežbe, što je pojačalo strah od invazije na susednu Ukrajinu.

Dok je Rusija pomerala desetine hiljada svojih vojnika prema granici s Ukrajinom, nagoveštavajući oružani odgovor ako NATO ne pristane na njene zahteve, i najavila velike vojne vežbe u Belorusiji, Moskva je teško mogla da umanji ili negira obim mobilizacije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Razlog: za razliku od ranije, stručnjaci kažu da danas dostupni alati za nadzor onemogućavaju modernoj vojsci da izvede veliku logističku operaciju a da globalna zajednica ne bude upozorena. A često, uzbunu podiže mreža posvećenih istražitelja koji prvi pronađu dokaze na terenu.

Kada je Rusija ovog meseca objavila zajedničke vežbe na teritoriji svog čvrstog saveznika Belorusije, analitičari iz Konfikt intelidžens tima (Conflict Intelligence Team – CIT), grupe čije se istraživanje zasniva na javno dostupnim izvorima, popunili su praznine nastale manjkom jasnoće iz Moskve, otkrivajući kredibilne procene da učestvuje negde od 8.000 do 15.000 vojnika, što je unelo dodatnu nervozu na Zapadu.

"Mnogi vojnici i njihovi rođaci pišu na društvenim mrežama da ih šalju u Belorusiju na obuku", rekao je 19. januara analitičar CIT-a Kiril Mihajlov, za Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA). "Činjenica da će te snage sada biti pridodate je prilično ozbiljan znak."

Istraga CIT-a i ruskog servisa RSE-a, objavljena prošle nedelje, pružila je dodatne dokaze o kretanju ruskih snaga širom zemlje ka zapadu, prema Belorusiji i Ukrajini.

Takve informacije su od ključnog značaja za zapadne vlade koje pripremaju mogući odgovor na invaziju koju Rusija može izvesti u narednim mesecima. CIT nije jedini koji im pomaže da sastave širu sliku. Istražitelji amateri i istražitelji otvorenih izvora, koji rade za privatne organizacije i nevladine organizacije prate mobilizaciju Rusije 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, prebirući po platformama društvenih medija i kompilirajući komercijalne satelitske snimke kako bi pružili dokaze o tome šta se događa.

Jedan od ovih neprocenjivih izvora je Maksar tehnolodžis (Maxar Technologies), komercijalna kompanija koja radi sa satelitima i satelitskim snimanjem, koji je razotkrio sve veće nagomilavanje ruske vojske na njenoj granici s Ukrajinom i na Krimu. Od kraja novembra, ona je vodećim svetskim medijskim kućama dala slike koje svedoče o ruskom nagomilavanju koje Moskva više ne može uverljivo da poriče.

Sve teže održiva poricanja

Kada je Rusija u februaru 2014. poslala snage da preuzmu kontrolu nad Krimom od Ukrajine, njene akcije su bile praćene uzastopnim poricanjima – uključujući i od predsednika Vladimira Putina – da su takozvani "mali zeleni ljudi" koji patroliraju bazama ukrajinske vojske na crnomorskom poluostrvu zapravo redovne ruske trupe.

Kasnije, kada je podstakla oružanu pobunu separatističkih snaga u regionu Donbas na istoku Ukrajine, na novinare na terenu je palo da obezbede dokaze da su trupe i oprema poslate da pomognu pobunu, došli iz Rusije.

Osam godina kasnije i s boljim kvalitetom satelitskih snimaka, kao i sveprisutnom otkrivanju postova na društvenim mrežama, takva poricanja su sve manje održiva, dok je zapadnim analitičarima i digitalnim aktivistima daleko lakše da ih demantuju.

Mada upotreba podataka iz otvorenih izvora nikako nije nova, cena pribavljanja satelitskih podataka i podataka o letovima je naglo pala poslednjih godina, značajno povećavajući broj građana koji mogu da dobiju pristup takvim informacijama i objave ono što pronađu na internetu.

Ono što pronađu često su dragoceni video dokazi koji pokazuju kretanje ruskih trupa i opreme s udaljenog Dalekog istoka zemlje ka zapadu do granice s Ukrajinom, a sada i do Belorusije, koja je najavila zajedničke vežbe koje bi trebalo da počnu 9. februara.

Istraga CIT-a i ruskog servisa RSE-a koristila je analizu objava na društvenim mrežama na ruskom jeziku kako bi rasvetlila obim i prirodu vojne mobilizacije Moskve i usmerila pažnju na zabrinutost koju su izrazili rođaci vojnika koje su krenuli na zapad ka Belorusiji i granici Rusije s Ukrajinom.

Istraga delimično zasnovana na reakcijama na brojne objave koje su na platformi za deljenje video snimaka TikTok postavili ljudi koji izgledaju kao ruski vojnici, kao i na komunikaciji s prijateljima i rođacima koji su napisali neke komentara, dodala je ključne dokaze o jačanju ruske vojske u vreme kada pregovori Rusije i Zapada i dalje ne donose nikakav pomak.

Sve teži posao

Tačnost informacija koje su iskopali mnogi nezavisni istraživači i proširili mejnstrim mediji omogućavaju privatnim analitičarima da budu "otprilike na istom nivou" s američkom obaveštajnom zajednicom, rekao je bivši analitičar američke Centrale obaveštajne agencije (CIA) Džefri Edmonds (Jeffrey Edmonds).

"Impresivno je koliko neko spolja može biti blizu", rekao je ranije ovog meseca za Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) Edmonds, koji je sada u tink tenku CNA Corp.

Njihov posao je, međutim, sve teži. Analitičari kažu da je Rusija postala veštija u maskiranju svojih aktivnosti od operacija 2014. i nedavnog gomilanja vojske u proleće 2021, primenjujući taktike kao što je prefarbavanje ruskih zastava na vozilima i uklanjanje njihovih registarskih tablica kako bi se sakrilo njihovo poreklo.

Putin je u maju 2020. potpisao dekret kojim se ruskim vojnicima zabranjuje da nose pametne telefone dok su na dužnosti, što je direktan odgovor na ogromnu sramotu koju je Moskva pretrpela posle stotina postova vojnika koji su učestvovali u vojnim kampanjama na istoku Ukrajine 2014. i 2015.

Analitičari u CIT-u su, međutim, i dalje optimistični u pogledu šansi da se prati kretanje ruskih trupa dok rizik od eskalacije i dalje raste.

"Od početka januara pojavio se čitav talas video snimaka i postova na društvenim mrežama koji pokazuju da se trupe kreću", rekao je za Karent tajm osnivač CIT-a Ruslan Levijev. "A lokalni stanovnici, za koje je to neobično, naravno sve dokumentuju."

Levijev, dugogodišnji istražitelj otvorenih izvora koji je iznervirao ruske vlasti i prijavio da su ga nepoznati napadači napali blizu njegove kuće u Moskvi 2019. godine, upozorava da razmere nagomilavanja ruske vojske ne slute na dobro.

"Rusija je pokušala da se opravda, rekavši da su to samo vežbe", rekao je on o raspoređivanju vojske u Belorusiju. "Ali iskustvo pokazuje da se vežbe lako mogu direktno pretvoriti u prave vojne operacije."

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG