Dostupni linkovi

Aerodromi u Moskvi obustavili letove zbog tvrdnji o ukrajinskim dronovima


Putnici ispred aerodroma Domodedovo, Moskva, 21. august
Putnici ispred aerodroma Domodedovo, Moskva, 21. august

Dva glavna aerodroma u Moskvi privremeno su obustavili dolaske i odlaske letova 21. augusta nakon tvrdnji ruskog ministarstva odbrane da je ukrajinski dron oboren iznad moskovske regije.

Aerodrom Domodedovo ograničio je letove "kako bi osigurao dodatne mjere sigurnosti letenja", citirali su ruski mediji navode pres-službe aerodroma.

Letovi za i s moskovskog aerodroma Vnukovo ranije su obustavljeni 21. augusta nakon što je ministarstvo odbrane izvijestilo da je ukrajinski dron pao u moskovskoj regiji nakon što su ga ometale snage protuzračne odbrane.

Žrtava nije bilo, navodi ministarstvo.

Normalne radnje na dva međunarodna aerodroma navodno su nastavljena nakon otprilike dva sata.

Malo prije ponovnog otvaranja zračnih luka, ministarstvo odbrane objavilo je da je drugi dron oboren iznad moskovske regije oko 40 kilometara zapadno od prijestolnice. U tom incidentu su navodno povrijeđene dvije osobe.

Obustava letova uslijedila je nakon sličnih mjera poduzetih na moskovskim aerodromima posljednjih dana zbog navodnih napada ukrajinskih dronova na glavni grad Rusije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U ranim jutarnjim satima 20. augusta, rad u Domodedovu i Vnukovu bio je privremeno obustavljen kao odgovor na ono što su dužnosnici opisali kao napad ukrajinske bespilotne letjelice.

Ministarstvo odbrane navelo je da je onesposobilo dron elektroničkim sredstvima iznad Moskve.

Rano ujutro 18. augusta, letovi na četiri moskovska aerodroma - Vnukovo, Domodedovo, Šeremetjevo i Žukovski - obustavljeni su na oko 30 minuta nakon što su vlasti objavile da je oborena ukrajinska bespilotna letjelica udarila u zgradu nekoliko kilometara zapadno od centra grada.

Nekoliko nedavnih napada dronovima za koje se okrivljuje Ukrajina, izazvali su prekide u prijevozu unutar Rusije, uključujući zatvaranja zračnih luka posljednjih sedmica.

Željeznička stanica u jugozapadnoj regiji Kurk koja graniči s Ukrajinom je 20. augusta pogođena u napadu dronom, pri čemu je navodno povrijeđeno pet osoba.

Ukrajina, koja obično ne komentira napade koji su se dogodili na ruskom teritoriju tokom 18-mjesečnog rata dviju zemalja, nije odmah odgovorila na incidente od 21. augusta.

XS
SM
MD
LG