Dostupni linkovi

Ruska mornarica koristi Bastion na manevrima u Crnom moru


Ruske vojne vježbe na Krimu, 22. aprila 2021.
Ruske vojne vježbe na Krimu, 22. aprila 2021.

Ruska mornarica vježbala je gađanje ciljeva u Crnom moru kod obala Krima koristeći raketni sistem Bastion, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane u četvrtak 23. septembra.

“Crnomorska flota Rusije vježbala je otkrivanje i uništavanje morskih ciljeva sistemom Bastion, naprednim protivbrodskim i raketama zemlja-zemlja”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da sistem Bastion može da pogodi morske ciljeve na udaljenosti od 350 km i kopnene ciljeve na udaljenosti od 450 km.

Ruski manevri kod obala Krima se dešavaju u trenutku održavanja vježbi u Ukrajini, u koje su uključene američke i druge NATO trupe.

One će trajati do 1. oktobra, a nastavljaju se na one koje su ranije ovog mjeseca imale Rusija i Bjelorusija i koje su izazvale zabrinutost Zapada.

Odnosi Kijeva i Moskve naglo su se pogoršali 2014. godine nakon što je Rusija pripojila poluostrvo Krim Ukrajini i podržala proruske separatiste u ukrajinskom regionu Donbass. U sedmogodišnjem sukobu sa separatistima poginulo je više od 13.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG