Dostupni linkovi

Migranti navodno prisiljeni potpisati ugovore s ministarstvom odbrane kako bi dobili rusko državljanstvo


Ruski pasoš (fotoarhiv)
Ruski pasoš (fotoarhiv)

Aktivisti za ljudska prava ističu da su migranti iz srednjoazijskih zemalja pod pritiskom da potpišu ugovore s ruskim Ministarstvom odbrane dok Kremlj pokušava pridobiti regrute koji će pomoći u ratu protiv Ukrajine.

Migranti rođeni u srednjoj Aziji sa ili bez ruskog državljanstva glavne su mete ruskog vojnog regrutiranja.

Vlasti zemalja poput Kirgistana i Tadžikistana upozorile su svoje građane da izbjegavaju sudjelovanje u vojnim aktivnostima u inostranstvu jer se time krše krivični zakoni tih zemalja.

Govoreći za kanal 7X7 Telegram, aktivistica za prava Tatjana Kotliar rekla je da je pet migranata nedavno razgovaralo s njom o zapošljavanju, uključujući migranta iz Tadžikistana koji se žalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i nakon toga se suočio s problemima s vlastima, zbog čega je morao napustiti Rusiju.

"Protiv njega je sačinjen protokol za prekršaj koji do tada nije postojao", kazala je Kotliar u objavi na Facebooku.

"Muškarac mi je rekao: 'Ovdje nas ne smatraju ljudima, tretiraju nas kao stoku. Ne želim biti građanin te zemlje. Uzeo sam kartu i odlazim kući'."

Istakla je kako je podnijela pritužbu regionalnom predstavniku za ljudska prava, ali odgovor nije dobila.

Zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za regionalnu politiku i lokalnu samoupravu Mihail Matveev rekao je da zastupnici planiraju podnijeti zakon kojim bi se dodatno postrožila pravila o državljanstvu za migrante ako izbjegnu vojnu obavezu i mobilizaciju.

"Smatram da u ovom slučaju, kada je državljanstvo stekao migrant koji je izbjegao vojsku, članovima porodice migranta također treba oduzeti državljanstvo", riječi su Matveeva.

Prema ruskom zakonodavstvu, oni koji steknu državljanstvo imaju dvije sedmice od stjecanja da se prijave lokalnim tijelima za regrutiranje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao u aprilu zakon kojim se oduzima državljanstvo svima za koje se utvrdi da su diskreditirali rusku vojsku.

Prema novom zakonu, moguće je izgubiti državljanstvo ako Federalna služba sigurnosti (FSB), glavna ruska obavještajna agencija, smatra da osoba "prijeti nacionalnoj sigurnosti".

XS
SM
MD
LG