Dostupni linkovi

Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu nakon 2024.


Ruski kozmonauti drže zastavu takozvane Narodne Republike Lugansk, Međunarodna svemirska stanica, 4. juli 2022.

Rusija će prestati koristiti Međunarodnu svemirsku stanicu nakon 2024. godine, objavio je 26. jula šef ruske svemirske agencije Roskosmos, Juri Borisov.

"Bez sumnje ćemo ispuniti sve naše obaveze prema našim partnerima" u Međunarodnoj svemirskoj stanici, rekao je Borisov tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je prenosila televizija.

"Međutim, odluka da se napusti ta stanica nakon 2024. je donesena", rekao je on.

Rekao je da smatra da će do tada početi formiranje ruske orbitalne stanice, koja će biti "glavni prioritet" ruskog nacionalnog svemirskog programa.

"Budućnost ruskih letova s posadom treba se prije svega zasnivati na sistemskom i uravnoteženom naučnom programu da bi nas svaki let obogatio u znanjima u svemirskoj sferi", rekao je on.

Borisov je imenovan na čelo Roskosmosa sredinom jula i zamijenio je Dmitrija Rogozina. Do tog imenovanja 65-ogodišnji Borisov je bio dopremijer zadužen za ruski vojno-industrijski kompleks koji uključuje i oblast svemira.

"Svemirska oblast je u teškoj situaciji i mislim da je moj glavni zadatak da ne spustim ljestvicu već da je dignem više, pružajući prije svega potrebne svemirske usluge za rusku privredu", rekao je Borisov pred Putinom, navodeći navigaciju, komunikacije i prijenos podataka.

Rusija je 2020. izgubila monopol u slanju u svemir svojim pouzdanim ali zastarjelim letjelicama Soyuz, dolaskom na scenu kompanije SpaceX američkog milijardera Elona Muska.

Rusko-zapadna suradnja u svemiru je također pogođena ofanzivom koju je Rusija pokrenula 24. februara protiv susjedne Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog ofanzive djelomično pogađaju i rusku avio i svemirsku industriju i mogu imati efekte na Međunarodnu svemirsku stanicu gdje bi mogla biti poremećena neka opskrba.

Pored toga, ruski svemirski sektor pogođen je i višegodišnjom korupcijom i nedostatkom inovacija.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG