Dostupni linkovi

Rusi snimaju film na Međunarodnoj svemirskoj stanici


Glumica Julija Peresild maše novinarima prije lansiranja letjelice Soyuz MS-19 sa kosmodroma Baikonura u Kazahstanu (5. oktobra 2021.)
Glumica Julija Peresild maše novinarima prije lansiranja letjelice Soyuz MS-19 sa kosmodroma Baikonura u Kazahstanu (5. oktobra 2021.)

Rusija je povela u svemirskoj utrci s jednom razlikom, poslavši tim na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) da snimi igrani film ispred američke ekipe.

Julija Peresild (37) trebala bi glumiti u filmu koji režira Klim Šipenko.

Njihova svemirska letjelica Soyuz MS-19 poletjela je s kosmodroma Baikonur u Kazahstanu, a tri sata kasnije pristala je na ISS.

Glumac Tom Cruise i NASA takođe planiraju snimiti film u svemiru.

Kad je ekipa Soyuza lansirana u utorak (5. oktobar) - to je bilo više od estradnog glamura, jer su se TV kamere fokusirale na Peresild i 12-godišnju kćer Anu, koja je to gledala sa sigurne udaljenosti, piše BBC.

Pravi glumci su otišli u svemir u 11:55 po moskovskom vremenu, a ne u studijima Hollywooda, već iz kazahstanskih stepa u kojima lutaju deve i glodavci, objavila je ruska web stranica Komsomolskaya Pravda.

Lansiranje, koje je vodio kosmonaut Anton Škaplerov, proteklo je prema planu u 11:55 po moskovskom vremenu, a Soyuz je pristao na ISS više od tri sata kasnije.

Iako će Škaplerov ostati na brodu, režiser i glumica imaju samo 12 dana da snime svoje scene u svemiru. Peresild glumi kardiohirurginju poslanu u orbitu da spasi kosmonauta.

Snimanje će se odvijati u ruskom dijelu ISS-a, dok je ruska svemirska industrija ovu misiju ocijenila spornom.

Dugometražni film je zamisao šefa svemirske agencije Roscosmos Dmitrija Rogozina, koji je u jednom trenutku otpustio šefa misije agencije tokom projekta.

Sergej Krikalev, veteran u svemirskim misijama, vratio se na posao nekoliko dana kasnije usred rasprostranjenog bijesa zbog njegove smjene.

Film finansira ruska televizija Channel One, a podružnica agencije Roscosmos je navela da neće tražiti novac iz federalnog budžeta.

Ruska svemirska agencija zabilježila je nekoliko teških godina, a korupcija je zasjenila izgradnju kosmodroma na Dalekom istoku.

Njena dugo odlagana laboratorija Nauka konačno je tokom ljeta stigla na svemirsku stanicu, 14 godina nakon što je trebala biti lansirana.

Rusija je upozorila da bi se mogla povući s ISS-a u roku od četiri godine zbog dotrajalog hardvera na brodu.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG