Dostupni linkovi

MTS uklonio ruske kanale na Kosovu


RUSSIA -- The stand of Russia's state-controlled Russia Today (RT) broadcaster at the Saint Petersburg International Economic Forum in St. Petersburg, May 24, 2018
RUSSIA -- The stand of Russia's state-controlled Russia Today (RT) broadcaster at the Saint Petersburg International Economic Forum in St. Petersburg, May 24, 2018

Predsednik Nezavisne komisije za medije na Kosovu, Faruk (Rexhaj) Redžaj je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da je većina distributivnih operatera (kablovskih operatera) uklonila iz svoje ponude kanale iz Ruske Federacije.

"Obavešteni smo da je većina operatera uklonila te kanale. Danas imamo posmatrače na terenu i izvršiće se provera distributivnih operatera koji rade na Kosovu, da li su ispoštovali odluku Nezavisne komisije za medije ili ne", rekao je Redžaj.

Nezavisna komisija za medije na Kosovu je 26. februara zatražila da se privremeno ukloni emitovanje televizijskih kanala iz Rusije u cilju sprečavanja širenja propagande i zaštite javne bezbednosti. Radi se o kanalima o kanalima Rušia Today (RT), Rusija 24 i Planeta RTR.

Faruk Redžaj iz Nezavisne komisije za medije navodi da su ovi kanali bili emitovani putem operatera MTS d.o.o., ćerke firme Telekoma Srbije. Ova kompanije je osnovana 2015. godine na onsovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije i gotovo svi kablovski operateri u srpskim sredinama su u njenom vlasništvu.

Da se ruski kanali ne emituju putem ovog operatera RSE je potvrdio i preko samih građana iz srpskih sredina, kako južno tako i severno od reke Ibar.

Russia Today (RT), medij koji finansira država, emituje svoj program ali i sadržaj putem web stranica i na starnim jezicima kao što je engleski, francuski, španski i arapski.

Predsednik Nezavisne komisije za medije na Kosovu, Faruk (Rexhaj) Redžaj kaže da postoje i albanski operateri koji emituju ove ruske kanale.

"Bilo je i albanskih distributivnih operatera koji emituju ove kanale. TELKOS je imao dva ruska kanala, ali ih je uklonio pre odluke Nezavisne komisije za medije", objašnjava on.

Napominje da će operateri, koji ne budu poštovali odluku Nezavisne komisije za medije, biti kažnjavani, uz moguće oduzimanje licence. Emitovanje ruskih kanala je zabranila i Evropska unija.

Nezavisna komisija za medije je odgovorna za regulisanje, upravljanje i praćenje spektra radiodifuznih frekvencija na teritoriji Kosova.

Izdaje licencu javnim i privatnim emiterima, donosi i sprovodi politiku emitovanja i reguliše prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju audio i audiovizuelne medijske usluge.

XS
SM
MD
LG