Dostupni linkovi

Rusija ukida kućni pritvor rektoru optuženom za prevaru


Rektor Vladimir Mau sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 2017.

Rusija je ukinula kućni pritvor rekotoru Ekonomske akademije u Moskvi Vladimiru Mauu, ali je od njega zahtijevala garanciju da neće napustiti zemlju, izvijestile su u srijedu 3. augusta ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Mau je rektor Akademije za nacionalnu ekonomiju i državnu službu u Moskvi, a optužen je za prevaru i u junu mu je određen kućni pritvor.

"Istražitelji su ukinuli preventivnu mjeru kućnog pritvora i odabrali blažu mjeru - obećanje da neće putovati i da će se pristojno ponašati", rekao je izvor novinskoj agenciji Interfax, piše Reuters.

Ovaj slučaj je šokirao rusku akademsku i ekonomsku elitu, budući da je Mau blisko povezan s vodećim političarima i potpisao je otvoreno pismo podrške "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Rusija naziva svoju invaziju na Ukrajinu.

Opzicija je kritizirala Kremlj ističući da se radi o pokušaju kontrole obrazovanja i ukidanju akademskih sloboda.

Glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova za Moskvu saopćila je 30. juna da je Mauovo hapšenje povezano sa slučajem prevare koji je pokrenut prošle godine protiv bivše zamjenice ministra obrazovanja Marine Rakove i direktora Instituta društvenih studija RANKHiGS-a Sergeja Zujeva.

Prema istražiteljima, Mau i njegovi podređeni su osumnjičeni da su se pretvarali da unajmljuju osoblje, čime su školi nanijeli štetu od 21 milion rubalja (369.000 dolara).

Zbog optužbi za financijsku prevaru, kućni pritvor je 22. jula određen i zamjeniku rektora ruske Akademije za nacionalnu ekonomiju i državnu službu Ivanu Fedotovu.

XS
SM
MD
LG