Dostupni linkovi

Rusija dala ultimatum ukrajinskim borcima u Mariupolju da predaju Azovstal


Dim se diže iznad čeličane Azovstal, u Mariupolju, u Ukrajini, na ovoj fotografiji dobijenoj iz nedavnog videa dronom objavljenog na društvenim mrežama. 19 aprila 2022.

Rusija je pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da do podneva po mjesnom vremenu napuste metalurško postrojenje Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

"Svima koji polože oružje garantujemo život", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ranije u u torak 19. aprila su proruske separatističke snage objavile da pokušavaju zauzeti Azovstal, prenijela je RIA pozivajući se na glasnogovornika separatista Eduarda Basurina.

U ponedjeljak navečer je američki vojni zavaničnik rekao da Mariupolj, kako se čini, "i dalje odolijeva".

"Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje fabrike Azovstal.

Azovstal je jedna od najvećih evropskih metalurških fabrika. Proteže se na 11 četvornih kilometara i gleda na Azovsko more.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s Krimom kojeg je Rusija anektirala 2014. godine.

XS
SM
MD
LG