Dostupni linkovi

Rusija će razmotriti zahtev Mađarske za isporuku dodatnog gasa


Lavrov je rekao da "Rusija neće dozvoliti da se evropske sankcije mešaju u saradnju" Moskve i Budimpešte.

Rusija će razmotriti mogućnost isporuke dodatnog gasa Mađarskoj ove godine, izjavio je 21. jula šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora u Moskvi sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Mađarski šef diplomatije doputovao je u Moskvu da razgovara o kupovini dodatnih 700 kubnih metara prirodnog gasa, saopštila je partija mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides.

Poseta se dogodila dan pošto je Brisel predstavio plan prema kome treba da se smanji evropska tražnja za gasom za 15 odsto da bi se prevazišao pad u ruskim isporukama i smanjila zavisnost od Moskve.

Mađarska, koja oko 85 odsto zavisi od ruskog gasa, odlučno se protivi ideji bilo kakvih sankcija EU na uvoz ruskog gasa.

Sijarto je na konferenciji za novinare rekao da je Mađarskoj potrebno dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa, kako bi osigurala sigurnost snabdevanja, pored postojećeg dugoročnog sporazuma o snabdevanju sa Rusijom.

"Uz trenutnu situaciju na tržištu, sviđalo se to vama ili ne, bez ruskih izvora ne bi bilo moguće kupiti dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa", rekao je Sijarto.

Mađarski premijer Viktor Orban koji je osudio rusku ofanzivu na Ukrajinu ima dvosmislen stav prema Rusiji.

On je glasao za sankcije sa svojim partnerima u EU, ali je nedeljama blokirao plan o uvođenju embarga na rusku naftu, navodeći da će to biti atomska bomba za njegovu privredu, pre nego što je dobio izuzeće za isporuku nafte preko naftovoda.

On od tada stalno krivi politiku sankcija za pogoršanje mađarske situacije.

Na konferenciji za novinare, Lavrov je pohvalio odnose izmedju Moskve i Budimpešte, članice EU.

"Rusija neće dozvoliti da se evropske sankcije mešaju u našu saradnju i tražićemo rešenja da učinimo našu saradnju u svim oblastima nepropustljivu za kaprice i pokušaje kažnjavanja", rekao je Lavrov.

Prema 15-ogodišnjem ugovoru sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom koji je potpisan prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije i još jednu milijardu kubnih metara preko gasovoda iz Austrije.

Sijarto je 18. jula rekao da Mađarska pregovara sa Rusijom o preusmeravanju svih svojih isporuka u okviru dugoročnog ugovora o snabdevanju na gasovod Turski tok koji gas u Mađarsku dovodi preko Srbije.

XS
SM
MD
LG