Dostupni linkovi

Ruski učenici internetom šire slogane “Putin je lopov”


Ilustracija

Ruski tinejdžeri postavili su na Internet fotografije školskih tabli na kojima piše slogan «Putin je lopov». Sve je počelo kao reakcija na objavljeni video na kome nastavnica u sibirskom gradu Tajožniju stoji ispred table na kojoj je napisan ovaj slogan.

«Našeg predsednika je juče uvredilo odeljenje 10A na najgori mogući način, a počinioci bi u sovjetsko vreme za ovako nešto bili kažnjeni streljačkim vodom… Mogla sam ceo incident izneti na videlo i pozvati policiju, ali nisam želela da osramotim našu školu, kaže nastavnica Jevdokija Kovaljova.

Jedan od učenika koji je postavljao fotografije na Internet kaže da je želeo da pruži podršku.

“Mi svi živimo u malim gradovima i jasno vidimo kako život u Rusiji izgleda iznutra. Ovde nije sve tako sjajno.“

Svoje razloge naveo je još jedan učenik: “Ima u našoj školi jedan nastavnik koji je veliki Putinov obožavalac. Pitao sam ga, “Zašto ga voliš?”, a on je rekao, “Volim to što imamo stabilnost. Ako na mesto Putina dođe bilo ko drugi, nećemo imati stabilnost.” Ali pitam se kakvu mi to stabilnost imamo? Stabilnost u tome da je sve loše? Da nam je ekonomija opljačkana? “

Prošle godine mnogi učenici su se pridružili antikorupcijskim protestima i na Internet su postavljali snimke svojih nastavnika koji ih optužuju da su bili plaćeni da protestuju. Na jednom od snimaka se vidi kako nastavnik govori učeniku: “Nađite način da zaradite novac tako da se za 10-15 godina toga nećete stideti.“ Učenik je na to odgovorio da mu niko nije platio da ide na protest, odnosno da je sam doneo odluku.

Aleksej Linik, učenik devetog razreda iz Barnaula, koji nije bio umešan u postavljanje fotografija smatra da su učenici to učinili verovatno kao reakciju na način na koji se ona nastavnica ponela.

“Mislim i da su to mladi ljudi koji osećaju animozitet prema Putinu, što je osećanje koje svi imamo”, rekao je Linik.

Video : "Ruski učenici internetom šire slogane "Putin je lopov", možete preuzeti preko opcije Embed.

XS
SM
MD
LG