Dostupni linkovi

Drakonski zakon preti zatvaranjem prvog muzeja LGBT kulture u Sankt Peterburgu


Mali muzej Voskresenskog s oko tridesetak artefakata – među kojima su dekorativni predmeti, nakit i knjige – ima za cilj da pokaže da je u Rusiji vekovima bilo homoseksualaca.
Mali muzej Voskresenskog s oko tridesetak artefakata – među kojima su dekorativni predmeti, nakit i knjige – ima za cilj da pokaže da je u Rusiji vekovima bilo homoseksualaca.

Pišu: Severne realnosti Radija Slobodna Evropa

Najnoviji muzej u Rusiji otvorio je svoja vrata 27. novembra, ali mogao bi trajno da ih zatvori koliko do kraja nedelje, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Predlog novog pooštrenog zakona protiv takozvane LGBT "propagande", koji je Državna duma – donji dom parlamenta – usvojila u poslednjem čitanju 24. novembra, trebalo bi da postane zakon do 1. decembra, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Prema tom zakonu, prvi ruski muzej LGBT kulture bio bi nelegalan.

Posetioce prvog ruskog muzeja LGBT kulture na ulazu čeka portret kompozitora Petra Čajkovskog, verovatno najistaknutije gej osobe iz vremena carske Rusije. Upravo je tokom posete muzeju kuće Čajkovskog u Klinu, LGBT aktivista i istoričar Petar Voskresenski dobio ideju da napravi sopstveni LGBT muzej.

"Imanje i unutrašnjost kuće su bili potpuno isprani", priseća se Voskresenski, napominjući da su ruske vlasti i konzervativci dugo pokušavali da negiraju homoseksualnost Čajkovskog. "Nije bilo ni nagoveštaja o ličnom životu kompozitora."

"Kontekst otvaranja ovog muzeja je važan", rekao je Voskresenski, "jer naša zemlja tokom transformacije u totalnu diktaturu za njeno opravdanje izmišlja novu ideologiju u kojoj istorija igra ključnu ulogu. Naša prošlost je naša budućnost sa stanovišta vlasti. A u ovoj izmišljenoj prošlosti postoje samo tradicionalne vrednosti, nema LGBT osoba."

Mali muzej Voskresenskog s oko tridesetak artefakata – među kojima su dekorativni predmeti, nakit i knjige koje je sakupljao tokom mnogo godina – ima za cilj da pokaže da je "u Rusiji bilo homoseksualaca" vekovima. "Tradicionalne vrednosti nisu samo koncept velike monogamne porodice", rekao je on. "To uključuje i kvir osobe."

Novi zakon bi radikalno proširio rusku zabranu LGBT "propagande" iz 2013. godine na celu javnost. To bi dalje zabranilo širenje informacija "koje bi kod maloletnika mogle podstaći želju da promene pol".

Zabranio bi reklame, filmove, knjige, umetničke i druge materijale koji "propagiraju netradicionalne seksualne odnose ili želje". Kazne za prekršaje bi bile značajno povećane, do 800.000 rubalja (12.750 evra) za fizička lica i potencijalno do desetina miliona rubalja za pravne entitete.

Prema rečima Olega Novikova, predsednika izdavačke grupe Eksmo-AST, nejasno napisan zakon mogao bi da utiče na do 50 odsto knjiga koje se trenutno nalaze na ruskom tržištu.

Pored toga, kažu aktivisti, to bi u suštini moglo da legalizuje govor i postupke protiv homoseksualaca i potencijalno da pokrene nasilje nad njima baš kao što je to učinio originalni zakon iz 2013.

Zapravo, rekao je Voskresenski, donekle je netačno nazivati njegov muzej prvim LGBT muzejom u zemlji pošto je slična zbirka bila izložena u Sankt Peterburgu u 19. veku.

"Šta se kasnije desilo s tom zbirkom nije poznato", rekao je on. "Ali znamo da to nije bila jedina takva zbirka, bilo ih je nekoliko. Pretpostavlja se da su ih uništili rođaci koji su pokušavali da spasu ugled kolekcionara ili sami kolekcionari u strahu od progona vlasti."

"Naravno, preživećemo svaku represiju", rekao je Voskresenski za Severne realnosti. "Sam muzej je spomenik tome da smo to i ranije radili. Preživeli smo komuniste i (sovjetskog diktatora Josifa) Staljina, preživeli smo naciste. Sve ćemo ih preživeti."

U zbirci muzeja se nalaze četiri kameje s portretima Antinoja, grčkog tinejdžera za koga se veruje da je bio ljubavnik rimskog cara Hadrijana i čija je slika postala simbol muške homoseksualnosti. Dve od tih kameja, napominje Voskresenski, napravljene su u Sovjetskom Savezu 50-ih godina.

Kolekcija obuhvata nekoliko dela savremene umetnosti, uključujući gipsani portret poslanika Dume Vitalija Milonova, jednog od zagovornika zakona o LGBT "propagandi" i istaknutog homofoba, s velom za venčanje.

Gipsani portret poslanika dume, Vitalija Milonova s velom za venčanje.
Gipsani portret poslanika dume, Vitalija Milonova s velom za venčanje.

Ako zakon stupi na snagu, muzej Voskresenskog će biti zatvoren, spakovan i sakriven. Najverovatnije će, rekao je on, postati "muzej u egzilu", "izbeglica" u nekoj prijemčivijoj zemlji dok eksponati ponovo ne budu mogli da se prikazaju u Rusiji.

Međutim, primećuje on, LGBT teme i figure će i dalje biti izložene u sankpeterburiškim muzejima, uključujući u renomiranom Državnom muzeju Ermitaž, napominje Voskresenski. Lokalni aktivisti su napravili onlajn vodič za "kvir umetnost" u Ermitažu.

"Neka pokušaju da sve to sklone i zabrane", rekao je Voskresenski. "To ne mogu da urade."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG