Dostupni linkovi

Rusija optužila Ukrajinu da je gađala naftne platforme kod Krima


Južna obala Krima, ilustrativna fotografija
Južna obala Krima, ilustrativna fotografija

Ukrajinske snage gađale su platforme za bušenje u Crnom moru u vlasništvu jedne krimske kompanije za naftu i gas, rekao je u ponedeljak, 20. juna, proruski šef aneksiranog poluostrva, ne dajući detalje o tome koje oružje je korišćeno.

Tri osobe su ranjene, a u toku je potraga za sedam radnika energetske kompanije Černomorneftegaz, rekao je Sergej Askjonov, šef Krima kojeg je postavila Rusiju posle pripajanja Krima 2014. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Krimski zvaničnici su rekli da su radovi na tri platforme za bušenje obustavljeni nakon udara i prijavili požar.

Ukrajinska vojska je odbila da komentariše.

Nije precizirao koje instalacije su pogođene, ali kompanija Černomorneftegas eksploatiše više gasnih i naftnih nalazišta u Crnom i Azovskom moru kod Krima, navodi agencija Frans pres.

Ovo je prvi prijavljen udar na ofšor energetsku infrastrukturu na Krimu od početka ruske ofanzive na Ukrajinu krajem februara.

Vlasti koje podržava Rusija zaplenile su Černomorneftegaz od ukrajinskog nacionalnog gasnog operatera Naftogasa u okviru moskovske aneksije poluostrva 2014.

Kompanija je pod sankcijama SAD i Evropske unije.

Postrojenja se nalaze kod južne obale Ukrajine u Crnom moru, 71 kilometar od Odese, izvestila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na Olgu Kovitidi, senatorku koja predstavlja Krim u gornjem domu ruskog parlamenta.

Ruski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog izjava ukrajinskih vojnih zvaničnika koje su pominjale mogućnost gađanja infrastrukture Krima, kao što je Kerčki most koji povezuje Krim sa Rusijom – u sklopu ukrajinske kontraofanzive na jugu, piše agencija Rojters.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, a 2014. godine je anektirala Krim i istočne delove zemlje.

XS
SM
MD
LG