Dostupni linkovi

Ruski kosmonaut oborio rekord za najduže vrijeme provedeno u svemiru


Član posade ekspedicije 59 Oleg Kononenko iz Roskosmosa ispred svemirske letjelice Sojuz MS-11 u Kazahstanu, 25. juna 2019.
Član posade ekspedicije 59 Oleg Kononenko iz Roskosmosa ispred svemirske letjelice Sojuz MS-11 u Kazahstanu, 25. juna 2019.

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko u subotu je oborio svjetski rekord za ukupno vrijeme provedeno u svemiru, nadmašivši svog sunarodnjaka Genadija Padalku, koji je u orbiti proveo više od 878 dana, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kononenko je oborio rekord u 9.30, rekao je Roskosmos. Očekuje se da će 5. juna ruski kosmonaut u svemiru provesti ukupno 1.000 dana, a do kraja septembra trebao bi tamo biti 1.110 dana, piše Reuters.

"Letim u svemir kako bih radio ono što najviše volim, a ne kako bih postavljao rekorde", rekao je Kononenko za rusku novinsku agenciju TASS iz Međunarodne svemirske postaje, oko 423 km iznad Zemlje.

"Ponosan sam na sva svoja dostignuća, ali i ponosniji da rekord za ukupno trajanje ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kosmonaut", dodao je.

Ovaj 59-ogodišnjak je prvo mjesto oduzeo Padalki, koji je u svemiru proveo ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi, prema navodima Roskosmosa.

Sovjetski Savez je u ranim godinama svemirske utrke zapanjio Zapad nakon što mu je 1957. prvome pošlo za rukom lansirati satelit Sputnjik 1 u Zemljinu orbitu, a zatim je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir 1961.

Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., ruski svemirski program se suočio s ogromnim manjkom finansijskih sredstava te korupcijom.

Zvaničnici su se za vrijeme predsjednika Vladimira Putina u više navrata obavezali da će obnoviti ruske svemirske programe, ali prema navodima vlasti i svemirskih analitičara, i dalje postoje ozbiljni problemi.

XS
SM
MD
LG