Dostupni linkovi

U Rusiji uhapšen zamenik ministra odbrane pod sumnjom za korupciju


Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov, 26. jun 2019.
Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov, 26. jun 2019.

Ruske vlasti uhapsile su zamenika ministra odbrane Timura Ivanova zbog sumnje da je primio mito, saopštio je u utorak Ruski istražni komitet.

Komitet je objavio hapšenje Ivanova u Telegramu, ali nije naveo više detalja, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Ivanov (49) bio je predmet istrage koju je u decembru 2022. objavila Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Navaljnova fondacija je da je Ivanov profitirao od građevinskih projekata koje je nadgledao u ukrajinskom gradu Mariupolju, koji su ruske snage uglavnom uništile u prvim mesecima ruske invazije na Ukrajinu.

Istraga je pokazala da su Ivanov i njegova supruga Svetlana potrošili više od milion evra na odmore, iznajmljivanje vila i jahti, kupovinu nakita i odeće. Takođe je pokazala da je lične račune supruge Ivanova plaćala kompanija koja se bavi restauracijom Mariupolja.

Kako navodi FBK, koji je u Rusiji zabranjen zbog navodnog ekstremizma, ministar se razveo od svoje supruge kako bi joj omogućio da zaobiđe sankcije EU.

"Danas je dobar dan", navela je na mreži X Marija Pevčih, šefica istraga u FBK-u. "Osoba uključena u našu istragu privedena je zbog sumnje da je primala mito. Pričali smo o glamuroznom i luksuznom životu zamenika ministra odbrane Timura Ivanov još krajem 2022. godine".

Ivanov je na mesto zamenika ministra odbrane imenovan predsedničkim ukazom u maju 2016.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je izveštaj o pritvoru Ivanova predstavljen predsedniku Vladimiru Putinu, prenose ruske novinske agencije. Ministar odbrane Sergej Šojgu je unapred obavešten o tome, rekao je on.

Dužnosti Ivanova uključivale su nadgledanje smeštaja za vojnike i izgradnju i remont objekata ministarstva. Ivanova su na listu sankcionisanih osoba stavile SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada.

Magazin Forbs uvrstio je Ivanova među najbogatije ljude u ruskim bezbednosnim strukturama.

XS
SM
MD
LG