Dostupni linkovi

RSE istraga: Korupcija u čuvenom ruskom dečjem kampu


Kompleks, koji uključuje sedam različitih kampova, kao i hotele, bolnicu i muzej, ima federalnu licencu po ruskom zakonu i godišnje dobija milijarde u državnim subvencijama.
Kompleks, koji uključuje sedam različitih kampova, kao i hotele, bolnicu i muzej, ima federalnu licencu po ruskom zakonu i godišnje dobija milijarde u državnim subvencijama.

Piše: Sergej Hazov-Kasia

Počelo je žalbama roditelja: njihova deca koja su bila u kampu u čuvenom ruskom rekreativnom centru blizu obale Crnog mora imala su, između ostalog, lošu hranu, zapuštena kupatila, jadan smeštaj, stenice u dušecima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Više od 35 porodica bilo je toliko zgroženo uslovima rekreativnog centra Orljenok koji subvencioniše država – gde programe godišnje pohađa čak 20.000 dece i tinejdžera školskog uzrasta – da su javno apelovali na predsednika Vladimira Putina i premijera Mihaila Mišustina.

Sada, prema istrazi RSE-a, postoji makar jedno objašnjenje za uslove u čuvenom centru, koji je dobio najmanje sedam milijardi rubalja (93 miliona dolara) vladinih subvencija u poslednjih pet godina: šema naduvanih ugovora s izvođačima i dobavljačima, previsoke naknade za njegovog generalnog direktora i otmen, a besplatan smeštaj za VIP goste o trošku onih koji plaćaju boravak.

Moskovljanka Julija Vitkina koja je svoju 13-godišnju ćerku Agniju poslala u kompleks 2021. godine, rekla je da je njeno dete bilo u spavaonici staroj 55 godina nalik buretu s dvadesetak tinejdžera u skučenim uslovima.

"Električne utičnice ne rade, nema klime, nema komarnika na prozorima, a postoji ogroman razmak između kapaka, vrata ne mogu da se zatvore ili zaključaju, u ključaonicama su opušsci, đubre na sve strane", rekla je Agnija za RSE.

Toalet za instruktore u kampu.
Toalet za instruktore u kampu.

Vitkina je rekla da je došla po ćerku posle samo nedelju dana.

"Razumem da su pre 50 godina to bili normalni uslovi. Niko od nas tada nije živeo veoma luksuzno", rekla je Vitkina, koja je pomogla u organizovanju javne peticije vladinim zvaničnicima. "Ali u 21. veku to je nije prihvatljivo".

Agnija je za RSE rekla da se deo betonske platforme na kojoj se nalazi spavaonica srušio 12. avgusta dok je bila u centru. Troje gostiju i jedan instruktor zadobili su lakše povrede.

Ona je takođe opisala prljave uslove u zajedničkim kupatilima bez toalet papira, a ponekad i bez struje.

Julija, žena iz regiona Jamalo-Nenec na krajnjem severu, čija je 17-godišnja ćerka Vika bila u Orjenoku 2021. godine, rekla je da je hrana bila lošeg kvaliteta i da je često nije bilo dovoljno. Jednom, kako je rekla, kada je Vika krenula u zajednički izlet, instruktori su prikupili novac od dece da kupe užinu za put.

Prema rečima drugog roditelja, Jelene Kovaljove, njen 13-godišnji sin koji je u centru bio prošlog leta nazvao ga je "hlebnim rajem", pošto je hrana bila užasna i deca nisu jela ništa osim hleba. Jedan instruktor iz kampa podelio je fotografije dušeka zaraženih stenicama.

Jurij Kolevajko, zamenik direktora kompleksa Orljenok, kaže za RSE da neki roditelji preteruju.

"Deca koja dolaze kod nas imaju različite društvene statuse. Deca imaju različite stavove prema različitim uslovima života, različitim uslovima kod kuće i u stvarnosti", rekao je Kolevajko.

"Imamo više od 20.000 dece godišnje (koja dolaze u kamp); izračunajte procenat onih kojima se ne sviđa", rekao je on za RSE.

Jurij Kolevajko, zamenik direktora kompleksa Orljenok.
Jurij Kolevajko, zamenik direktora kompleksa Orljenok.

Lažni ugovori, prekinuti ugovori

Kompleks, koji uključuje sedam različitih kampova, kao i hotele, bolnicu i muzej, ima federalnu licencu po ruskom zakonu i godišnje dobija milijarde u državnim subvencijama. Neke se uplaćuju u budžet kampa, a neke dolaze od stipendija koja deca u svojim regionima dobijaju da odu u Orljenok.

To znači da je kompleks u obavezi da sprovodi javne tendere za dobavljače i podizvođače.

Ruski servis RSE-a ispitao je desetine ugovora koje je potpisala uprava kampa za sve od klima uređaja do namirnica.

Stenice ispod dušeka u jednom od kampova u kompleksu Orljenok u leto 2021.
Stenice ispod dušeka u jednom od kampova u kompleksu Orljenok u leto 2021.

Jedan ugovor za hranu za 2019-2020. pokazao je da je 1,2 miliona rubalja (16.000 dolara) predviđeno za sladoled i duplo više za jogurt predviđen za menzu. Ali oni koji su bili smešteni tamo s kojima je RSE razgovarao rekli su da nikada uz obroke nije bilo ni sladoleda ni jogurta.

Orljenok – što znači "orlić" – veliki je kupac hrane i druge robe od lokalnih dobavljača. To mu zajedno s njegovom politički uvezanom upravo daje veliku težinu u sporovima oko ugovora.

On je takođe dominantan poslodavac u regionu, uključujući i obližnji grad Novomihajlovski, rekla je jedna žena koja je tražila da ne bude imenovana iz straha da ne budu ugrožene njene šanse za posao: "Nema gde drugde da se radi, pa ljudi idu da rade za bilo kakav novac s bilo kakvim stavom."

Neki lokalni dobavljači su podneli tužbe zbog neispunjavanja ugovora. Jedna velika pekara u obližnjem lučkom gradu Novorosijsk, koji je 2018. dobila ugovor od 6,8 miliona rubalja za isporuke hleba, otišla je na sud pošto je Orljenok raskinuo ugovor. Dobavljaču benzina i mazuta iz Rjazana naveo je da mu je ugovor raskinut bez opravdanja.

Među drugim budžetskih stavki za koje se čini da su koristile deci je par brzih katamarana koje je 2016. donirala obližnja luka. Deca koja su bila u kampu rekla su, međutim, da nikada nije bilo putovanja tim brodovima.

Koji katamaran koriste deca u centru - "Soči-1" ili "Soči-2"?
Koji katamaran koriste deca u centru - "Soči-1" ili "Soči-2"?

Šef Orljenoka

Poslednjih 20 godina generalni direktor kompleksa je Aleksandar Džeus, član vladajuće partije Jedinstvena Rusija i poslanik u regionalnom parlamentu Krasnodara.

Zaposleni u kampu rekli su da za poslovne aktivnosti ima na raspolaganju tri automobila, uključujući luksuzni Mercedes. Jedan zaposleni rekao je za RSE da Džeus kada putuje avionom koristi biznis klasu i da odseda u luksuznim hotelskim sobama.

RSE to nije mogao da potvrdi.

Zaposleni u centru rekli su za RSE da Džeus omogućava članovima svoje porodice, rođacima i drugim kolegama da odsedaju u nekim od lepših objekata Orljenoka, što je potkrepljeno registrom koju je dobio RSE s oznakom "N/O", što znači "bez plaćanja".

Zaposleni, koji su govorili pod uslovom da im se ne objavljuju imena, rekli su da su među važnim gostima koji su boravili u modernim smeštajima u hotelima u kompleksu, izgleda besplatno, i bivši šef regionalnog ogranka Federalne službe bezbednosti, zajedno sa suprugom i decom.

Drugi službenici organa reda, uključujući predstavnike regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i kancelarije regionalnog tužioca, takođe su redovni gosti Džeusa u kompleksu, rekli su zaposleni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG