Dostupni linkovi

U Rusiji rekordan broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19


Prizor iz Moskve, Rusija (26. juli 2021.)

Rusija je u posljednja 24 sata zabilježila 852 smrtna slučaja - najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od korona virusa od početka pandemije - nakon porasta infekcija povezanih s delta sojem virusa i slabe kampanje vakcinacije.

Prethodni rekord od 828 smrtnih slučajeva zabilježen je 24. septembra.

S novom brojkom od 28. septembra povećan je ukupan broj umrlih u Rusiji od COVID-19 na 205.531 što je najveći broj u Evropi.

U Rusiji, petoj najgore pogođenoj zemlji na svijetu sa više od sedam miliona zaraženih, od prošlog mjeseca je zabilježen porast broja slučajeva jer je proces vakcinacije usporen.

Moskva je u prošloj sedmici zabilježila porast broja novozaraženih, dok zamjenica gradonačelnika Anastasija Rakova tvrdi da je vrlo zarazan delta soj korona virusa kriv za sve slučajeve COVID-a 19 u ruskoj prijestolnici.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Ankete pokazuju da su Rusi skeptični prema vakcinama, a većina se ne planira vakcinisati.

Samo 28 posto stanovništva u potpunosti je vakcinisano do 28. septembra, prema podacima internetske stranice Gogov koja zbraja podatke o COVID slučajevima u regionu.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Vlada je prvobitno najavila cilj potpune vakcinacije 60 posto ruskog stanovništva do ovog mjeseca, ali je kasnije odustala od toga iako je vakcinacija bez ranije najave dostupna još od početka decembra.

Izvor: AFP, TASS
XS
SM
MD
LG